Missing in action – nem érdemes eltűnni az adóhatóság elől

Vágólapra másolva!
Az idei év első felében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) majdnem négyszer annyi cég adószámát függesztette fel, mint az elmúlt év azonos időszakában. Joggal merülhet fel a kérdés: az átalakított szabályozás segítette-e a vállalkozókat abban, hogy tovább töltsék a cégtemetőket, vagy épp ellenkezőleg: a hazai cégvilág éppen most kezd megtisztulni?
Vágólapra másolva!

2013. Első hat hónapjában 13 974 cég adószámát függesztették fel elérhetetlenségük miatt, melyek közül tíz és fél ezer a továbbiakban is elérhetetlen maradt a NAV számára, ezért ezek adószámát törölték.

A változás különösen azért drámai, mert a módosított szabályozás nyomán a NAV türelmesebb a cégekkel, mint korábban. Igaz ugyan, hogy a számviteli beszámoló beadásának elmulasztását már első lépésként az adószám törlésével torolja meg a hatóság, előtte viszont többször figyelmezteti az érintett vállalkozásokat. A nagyobb szigort, vagyis az adószám azonnali törlését egyébként csak a beszámoló elmulasztása vonja automatikusan maga után. A többi, jellemző „bűnt” (bevallás vagy adófizetés elmulasztását) továbbra is „csak” felfüggesztéssel bünteti a NAV.A legrosszabb forgatókönyv tehát az, amikor egy vállalkozás a beszámolót felejti el időben beadni. Ekkor ugyanis a NAV – amennyiben a cég illetékes vezetői nem reagálnak a hatóság figyelmeztetéseire – egyszerűen törli adószámukat.

A magyar vállalkozókat azonban láthatóan sem a szigor nem hatotta meg, sem pedig az, hogy az új szabályozás több időt hagy ügyintézésre. A feketelista.hu által közzétett statisztika szerint az első félévben 10 393 esetben töröltek adószámot a beszámoló elmulasztása miatt.

A NAV a vezetők múltját is vizsgálja

Egyes, kevésbé jóindulatú megfigyelők természetesen arra gyanakszanak, hogy az említett esetekek egy részének hátterében nem a feledékenységből áll, hanem inkább így növelik a virtuális sírkövek számát a cégtemetőben. A tulajdonosok szempontjából azonban ez nem biztos, hogy jó ötlet. Az adóhatóság ugyanis ma már alapos vizsgálatnak veti alá az új adószámot kérő cégeket azzal a nem titkolt céllal, hogy kiszűrje azokat a cégalapítókat, akik korábban már csődbe vittek más vállalkozásokat.

A fokozott ellenőrzésre elsősorban azok számíthatnak, akik 50 százalék feletti szavazati aránnyal vagy minősített többségi befolyással rendelkeznek, vagy rendelkeznének egy leendő cégben. A NAV ráadásul a már működő cégek esetében is vizsgálja a vezetők múltját, és ha sötét foltot talál, szélsőséges esetben akár az adószámot is törölheti. Azok a peches cégtulajdonosok, akik korábban bedőltek, az úgynevezett kimentési kérelem segítségével mentesülhetnek a retorzióktól. Ebben az esetben a menedzsernek igazolnia kell, hogy mindent elkövetett a cég megmentése érdekében, és a vállalkozása önhibáján kívül borult be.