Minden követ megmozgat a Dellért a guru

Vágólapra másolva!
Finomítana a Dellre tett legutóbbi ajánlatán Carl Icahn, aki a számítógépgyártó felvásárlásának és tőzsdei kivezetésének legnagyobb ellenzője. Megemelt ajánlata elmondása szerint már mintegy 20 dollárt érne részvényenként, ami jócskán meghaladja az alapító és társa által felkínált 13,65 dolláros összeget. Ennek ellenére a befektetők fantáziáját egyelőre nem tornáztatta meg a guru újabb ötlete, az árfolyam ugyanis továbbra is 13,65 dollár alatt található. A végső döntésre azonban már nem kell sokat várni, jövő csütörtökön ugyanis összeülnek a részvényesek, pontot téve a már hónapok óta húzódó felvásárlási csatára. 
Vágólapra másolva!

Nem adja egykönnyen magát Carl Icahn, milliárdos befektető, aki hónapok óta arra törekszik, hogy ne sikerüljön az alapító nagytulajdonosnak felvásárolnia, és ezáltal kivezetnie a tőzsdéről a Dell PC-gyártót. Icahn csütörtökön a Bloomberg TV-ben tett ígéretet, hogy újabb ajánlattal fog előállni tervének megvalósítása érdekében.

A milliárdos befektető korábban már három ajánlatot is tett a Dellre. Az első még márciusban érkezett, ekkor 15 dollárt kínált a számítógépgyártó részvényéért, azonban kikötötte, hogy csak 58,1 százalékos részesedést vásárolna. Ezt követte májusban a Southeastern Asset Managementtel közös ajánlata, amikor is a részvényesek választhattak, hogy jelenlegi részvényeik mellé 12 dollárnyi készpénzt, vagy ugyanilyen értékben újabb papírokat kérnek.

Egy hónapra rá érkezett a harmadik ötlet, amikor is egy saját részvény visszavásárlási programot lebegtetett meg, 14 dollárt kínálva a Dell részvényeiért. A legfrissebb ajánlat gyakorlatilag az előzőnek a kiegészítése lenne, ugyanis a 14 dollár mellé még warrantokat kínálna fel Icahn, így elmondása szerint összességében mintegy 20 dollár ütné a tulajdonosok markát papíronként. A befektető elmondása alapján azok után hozta meg újabb döntését, hogy több befektetővel is egyeztetett, akik pozitívan értékelték tervét.

Mit jelent a warrant?

A warrant úgynevezett opciós utalvány, mely könnyen összekeverhető az opcióval. Abban tér el a szokványos opcióktól, hogy lehívásának fedezetéül a vállalatnak új részvényeket kell kibocsátania, mellyel a forgalomban lévő részvények száma, így a közkézhányad is megnő. Fontos különbség még a warrantok és az opciók között, hogy előbbi általában jóval hosszabb lejárati idővel (akár 15 év) rendelkezik, mint utóbbiak, ami megnöveli a felhasználásig rendelkezésre álló időt. A warrant bevételt eredményez a vállalatnak, amikor a warrant tulajdonosa kifizeti (az opciós megállapodásban rögzített) kötési árat, melyért cserébe részvényt ad a warrant vásárlójának. Az előbbi különbségek miatt a warrant értéke különbözik egy azonos feltételekkel rendelkező vételi opció értékétől.



Újabb terve ellenére azonban még nem nyugodhat meg a milliárdos befektető, a végső döntés ugyanis a július 18-án megtartandó közgyűlés kezében van. Ezt bizonyítja, hogy az ISS tanácsadócég az alapító, Michael Dell és a Silver Lake 13,65 dolláros részvényenkénti ajánlatát javasolja elfogadásra a tulajdonosoknak.

A lehetséges új ajánlat egyelőre nem nagyon mozgatta meg a befektetők fantáziáját, a Dell árfolyama ugyanis csak minimális elmozdulást mutatott.

A Dell árfolyama (Nasdaq)

Forrás: Origo