A takarékok csak a kényszernek hajolnak meg

Vágólapra másolva!
Írják alá az új alapszabályt, de tegyék hozzá, hogy csak a kényszerítés miatt teszik - ezt javasolja a takarékok szövetsége a tagjainak. Kedden kell dönteni kulcsfontosságú kérdésekben, de a takarékoknak nem mondanak el semmit.
Vágólapra másolva!

A takarékszövetkezetek többségét összefogó Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) azt javasolja a tagjainak, hogy írják alá az új alapszabályt. Ugyanakkor a magyarázatban tüntessék fel, hogy törvényi kényszer miatt kell így tenniük - ez a későbbi pereknél jól jöhet.

A kormány átalakítja a takarékszövetkezeti rendszert úgy, hogy az állam többségi részesedést szerez a szövetkezetek ernyőszervezetében, a Takarékbankban. A takarékoknak alá kell írniuk az új alapszabályt, mert az átalakításról szóló törvényt úgy hozták meg, hogy ha nem írják alá, akkor kizárják magukat a rendszerből. Az alapszabály mellett a törzstőke emelését és a részvénycserét is el kell fogadniuk.

Dávid Ferenc, az OTSZ-szel együttműködő Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára elmondta, hogy az OTSZ csütörtökön beperelte a magyar államot, a Magyar Fejlesztési Bankot, a Magyar Postát, az integrációs szervezetet és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét. Azért ezeket, mert az OTSZ szerint ezek a szervezetek mind részesei voltak annak, hogy a Magyar Posta 2000 forintos névértéken jutott a Takarékbank részvényeihez, ez pedig a reális piaci ár ötöde.

Dávid Ferenc szóvá tette azt is, hogy napirenden van a vezető tisztségviselők visszahívása és az újak választása is, de hiába van részesedésük a Takarékbankban, a szövetkezetek néhány nappal a közgyűlés előtt nem ismerik a névsort, sem a tervezett irányítási rendszert. Sőt, a takarékok a bank új alapszabályát sem kapták meg, így azt sem tudják, miről szavaznak jövő kedden.

Az OTSZ az alapjogi biztoshoz és az Alkotmánybírósághoz fordul, de ha itt nem kapnak igazat, akkor európai fórumokon vívják tovább a harcukat.

Varga Antal, az OTSZ ügyvezetője pénteken lemondott a Zirci Takarékszövetkezet elnök-ügyvezetői pozíciójáról, és megszüntette takarékszövetkezeti tagságát is. Az OTSZ-nél viszont marad Varga, és mint mondta, Demján Sándor elnökkel addig küzdenek, amíg a törvény jogsértő rendelkezései érvényben vannak.