Borított az Erste vezére

Vágólapra másolva!
A nagy árfolyam emelkedés után az Erste vezérigazgatója is elérkezettnek látta az idejét, hogy értékesítsen a tulajdonában levő bankpapírokból. Andreas Treichl augusztus 12-én adott el 20 ezer darab Erste részvényt, persze még így is akad neki bőven belőlük. Ijesztőnek találhatta a grafikont?
Vágólapra másolva!

A vállalati bennfentes tranzakciók mozgatórugóját legtöbbször csak találgatni lehet, ennél fogva most sem tudhatjuk pontosan, hogy Andreas Treichl Erste vezér miért adta el 20 ezer darab részvényét. A mennyiség nem mondható eget rengetőnek, hiszen az összes részvényszámnak mindössze 0,005 százalékára rúg, ráadásul a vezetőnek - a Bloomberg kalkulációi szerint - még ezt követően is a tulajdonában maradhatott több mint 150 ezer darab részvény.

A bennfentes eladásokat - hiszen nemcsak Treichl, hanem az igazgatóság másik tagja, Franz Hochstrasser is eladott 10 ezer darabot - a piaci szereplők ennek ellenére is inkább negatív jelként szokták értelmezni. Teljesen jogosak a félelmeik, hiszen egy olyan menedzser értékesít a papírokból, aki sokkal közelebbről látja a vállalatnál zajló folyamatokat, ráadásul talán a jövőt illetően is többet lát, mint egy mezei kisbefektető.

A menedzserek lépéseit éppen ezért érdemes figyelemmel követni, de mivel a jövő előrejelzésében ők is tudnak hibázni (az eseményeket alakító számos változó miatt), nem szabad fejvesztve követni őket.

Egy érdekessége mindenesetre van az eladásoknak: azokra pont akkor került sor, amikor az árfolyam egy két hónap alatti 40 százalékos szárnyalást követően elérte a technikai ellenállásnak számító 26-27 eurós magasságokat. Innen tankönyvbe illő módon fordult lefele a részvény, amit egyelőre a 25 eurós támasza még tart. Lehet, hogy a bennfentesek is rápillantottak a grafikonra, hogy az eladásaik időzítéséhez a technikai jelzéseket hívják segítségül?

Az Erste árfolyama (EUR)