1500 milliárdot is megérhet a brit posta

Vágólapra másolva!
A Bloomberg értesülései szerint akár 4,3 milliárd fontot is megérhet a tőzsdére igyekvő brit posta, azaz a Royal Mail, persze akadnak pesszimistább várakozások is melyek inkább 3 milliárd font környékére teszik a 360 éves múltra visszatekintő társaság értékét. Bár egyelőre még nem tudni, hogy ténylegesen mekkora csomagot kívánnak eladni a britek, annyi már bizonyos, hogy vélhetően a kilencvenes évek óta nem látott méretű privatizációnak lehetünk majd szemtanúi Nagy-Britanniában.
Vágólapra másolva!

Akár 4,3 milliárd fontot, azaz mintegy 1500 milliárd forintot is megérhet a Bloomberg legfrissebb értesülései szerint a tőzsdére igyekvő brit posta, a Royal Mail. Egy az ügylethez közel álló, ugyanakkor meg nem nevezett forrás szerint a kibocsátást lebonyolító bankok becslése szerint a 360 éves múltra visszatekintő társaság értéke 2,8-4,3 milliárd fontra tehető.

Egyelőre úgy néz ki, hogy az elemzőkkel szemben a brit kormány konzervatívabb várakozást fogalmazott meg a Royal Mail értékével kapcsolatban, a politikusok ugyanis mintegy 3 milliárd fontra taksálták a postát.

A Financial Times korábban még arról számolt be, hogy a Cityben egyetlen elemző sem számol azzal, hogy a brit kormány drágán kívánna megválni a Royal Mail csomagtól. Egy szakértői becslés szerint 8-szoros EV/EBIT mutatón kelhet el a postarészvény, ami a legközelebbi tőzsdén is forgó versenytársakhoz (német, osztrák és belga posta) képest fair értéket jelentene. Ugyanakkor, ha a nagyobb csomagküldő részvényeket is bevesszük a vizsgálatba, akkor mintegy 20 százalékos diszkonton kelne el a Royal Mail.

Forrás: Bloomberg, FT, Investor.hu

Javuló eredményesség

Az elmúlt két évben egyaránt javuló profitabilitásról számolt be a Royal Mail. Amíg a 2009-es üzleti évben az üzemi eredmény árbevételhez viszonyított aránya még csak 0,9 százalék volt, addig a 2013-as üzleti évre megnégyszereződött ez az érték. A brit posta egyébként minden év március 31-én zárja üzleti évét, ebből adódik, hogy már rendelkezik 2013-as adatokkal.

Forrás: Royal Mail, Investor.hu

A jövedelmezőség javulása annak tudható be, hogy a társaság életében egyre nagyobb szerep jut a csomagküldésnek a hagyományos postai levelekkel szemben. Satish Jindel, az SJ Consulting Group vezetőjének elmondása szerint a csomagküldés profit marginja mintegy 25 százalékkal haladja meg a levélküldését.

Nem az első posta IPO lenne idén

Nem a Royal Mail IPO-ja lenne az első az európai posták között, ugyanis a belga bpost júniusban lépett parkettre. A kibocsátás során a CVC kockázati tőketársaság 28 százalékos csomagot értékesített a tranzakció során 812 millió euróért, ami alapján 2,9 milliárd euróra tehető a vállalat értéke.

A nagyobb versenytársak közül a Deutsche Post részvénye teljesített a legjobban 40 százalékos emelkedésével az év eleje óta, míg a nagyobb tengerentúli csomagküldő cégek papírjai egyaránt 220 százalék körüli pluszt mutatta fel.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu