2 százalékos növekedést vár Orbán

Vágólapra másolva!
2 százalékos gazdasági növekedést vár jövőre Orbán Viktor hazánktól, ami gyakorlatilag megegyezik a kormány korábbi prognózisával. Ennek ellenére az elemzőkhöz képest még mindig túl optimistának tűnik a kormány várakozása, ugyanis a szakemberek többsége ennél kisebb bővülési ütemet vár, a konszenzus 1,4 százalékos expanzíót vetít előre.
Vágólapra másolva!

2 százalékos gazdasági növekedést vár 2014-ben hazánktól a kormány - mondta el Orbán Viktor miniszterelnök az országgyűlés őszi ülésszakának kezdetén. Ezzel tulajdonképpen megerősítette a korábbi prognózist, mely az áprilisi konvergencia programban jelent meg.

Forrás: Origo

Egyébként a kormány igen optimista előrejelzést fogalmazott meg, mivel a Bloomberg elemzői konszenzusa 1,4 százalékos bővüléssel számol. Ugyanakkor akad néhány elemző, aki 2 százalék feletti bővülést vetít előre, de közéjük csak a Bank of America, a Morgan Stanley és a BNP Paribas szakértői tartoznak a Bloomberg adatai szerint.

Orbán Viktor ezen kívül megerősítette ultimátumát a bankok felé, melyről először még pénteken beszélt. Ezek szerint a bankoknak november 1-ig van lehetőségük módosítani a devizahitelesek szerződéseit, melyekben a legnagyobb veszteséget ismét nekik kell majd elkönyvelniük. Ha nem lépnek önként, akkor a kormány fog beavatkozni.

A forint piacára sem volt komoly hatással Orbán beszéde, késő délutánra az EURHUF ismét visszacsordogált a 300-as szintre, miután onnan 301-ig gyengült kora délelőtt.

Az EURHUF napon belüli grafikonja

Forrás: Origo