K&H: Betalált a növekedési hitelprogram

Vágólapra másolva!
"A növekedési hitelprogram nemrég bejelentett folytatása egybeesik a cégek igényeivel," mondta az MNB új programjáról Huszár Róbert, a K&H Vállalati és intézményi banki szolgáltatások üzletágának vezetője.
Vágólapra másolva!

A szakemberek szerint már az első, nyár elején bejelentett program is érezhetően beindította a kkv hitelpiac vérkeringését, így a hosszabb, 2000 milliárd forintos keretösszegű folytatásnak a szakma várakozásai szerint még jelentősebb pozitív hatásai lesznek.

"Nagyon sok vállalkozás jelezte felénk, hogy örömmel vennék egy nagyobb átfutási idejű, a hosszabb távon tervezhető és megvalósítható beruházásokat is felkaroló program indítását. A Növekedési Hitelprogram nemrég bejelentett folytatása így egybeesik a cégek igényeivel. A hosszabb határidő ellenére a második Növekedési Hitelprogramot is prioritásként fogjuk kezelni, az előzőhöz hasonlóan,” mondta el Huszár Róbert.

A szakember ugyanakkor nem ért egyet a mostani programban meghatározott maximális kamattal. "Azt, hogy a második programban is marad a legfeljebb 2,5%-os kamat, nem tartjuk szerencsésnek, mivel ez a kamatszint a hazai mikro- és kisvállalkozások körében szokatlanul alacsony, és nem tükrözi a szektorra jellemző magasabb kockázatot," mondta el ezzel kapcsolatban Huszár Róbert, aki szerint a programban részt vevő vállalkozások körének kibővítésével párhuzamosan célszerű lett volna megemelni a korábban alkalmazott maximális kamatszintet.