Matolcsy még lejjebb viszi a kamatot

Vágólapra másolva!
Az eddig gondoltnál is kisebb lehet év végén a kamat a Goldman Sachs bankcsoport elemzői szerint, 2013-at 3 százalékos jegybanki alapkamattal búcsúztathatjuk.
Vágólapra másolva!

A magyar gazdaság kockázati környezete lehetővé teszi, hogy még az idén 3százalékra csökkenjen a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapkamata a jelenlegi 3,8 százalékról - jósolták meredeken lefelé módosított előrejelzésükben londoni pénzügyi elemzők.

A jegybank legközelebb a jövő héten kedden tart kamatmeghatározó ülést.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport szakelemzői új prognózisukban közölték, hogy 0,75 százalékponttal lejjebb vitték az idei év végére várt kamatra szóló előrejelzésüket, és 2013 végére most már 3 százalékos jegybanki alapkamatot várnak. A ház közgazdászai elismerik, hogy ez a prognózis 0,3 százalékponttal alacsonyabb a határidős piacokon árazott szintnél is, vagyis annál, mint amit a piac, a befektetők többsége vár. Indoklásukban ugyanakkor kiemelik, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve alapállásának enyhülése, valamint az amerikai kamatvárakozások átárazódását követő korlátozott és fokozatos forintárfolyam-reakció várhatóan "merészebb" kamatcsökkentésre készteti az MNB-t rövid távon.