A kormány elégedetlen a kusza munkapiaci statisztikával

Vágólapra másolva!
Kétféle munkaerőpiaci statisztikát is készít a KSH, a kormány viszont azt mondja, egyik se elég jó a foglalkoztatási folyamatok mérésére. Ezért készít egy harmadikat.
Vágólapra másolva!

Új foglalkoztatási mutatószámot dolgoz ki a kormány, hogy a jelenleginél pontosabb információkat tudjon nyerni a munkaerőpiacról - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ma alapvetően két módszert használ a munkaerőpiaci folyamatok mérésére. Az egyik a munkaerő-felmérés, amelyben megkérdezik az embereket arról, hogy az adott időszakban dolgozott-e legalább egy órát. Ennek hátránya az, hogy önbevalláson alapul, az NGM mégis ezt nevezte a legpontosabbnak.

A másik mutatószám az alkalmazottak számát mutató intézményi statisztika. A legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknak kötelezően meg kell adniuk, hogy hány ember dolgozott náluk az adott időszakban. Az NGM szerint az ennél kisebb cégeket ez a felmérés nem monitorozza, de valójában a KSH ezeket is méri, csak mintavételes eljárással készít becslést.

A kormánynak azért sem mindegy, hogy melyiket használja a két módszerből, mert az előbbi emelkedő trendet mutat. Ennek egyrészt az az oka, hogy a közmunkások miatt többen dolgoznak, ugyanakkor a külföldön dolgozó magyarok is felfelé torzítják a statisztikát.

Az NGM egy foglalkoztatási törvényben rendezné a kérdést, és egy olyan mutatószámot szeretne, amely alkalmas a döntései meghozatalához. A közlemény szerint jövőre fogadhatják el a törvényt.