Vágólapra másolva!
A Peugeot-Citroen csoport francia marad, nyilatkozta Arnaud Montebourg a Le Parisien napilapnak. Korábban oilyan hírek érkeztek, hogy a kínai állami befolyás alatt álló Dongfeng Motors 30 százalékos részt szerezne a francia gyártóban.
Vágólapra másolva!

A veszteségeket termelő francia autógyártó tőkeemelést hajthat végre, aminek keretében a francia állam és a Dongfeng is részt venne 1,5 milliárd euróval, írta a Reuters korábban az ügyet ismerő forrásokra hivatkozva. Ezzel pedig 20-30 százalék közötti részesedést szereznének a Peugeot-ban.

Ha megvalósulna a terv, akkor a a Peugeot család elvesztené a társaság feletti befolyását, ugyanis a tőkeemeléssel 25,4 százalékra csökkenne tulajdoni hányada, míg a szavazati joga 38,1 százalékra hígulna.

Arnaud Montebourg, francia iparügyi miniszter jelentette ki, hogy a Peugeot márpedig francia marad. Viszont arra a kérdésre, hogy ez azt jelenti-e, hogy nem lesz kínai tőkebefektetés a cégben, úgy reagált, ezt ő nem mondta. "Annyit mondok, hogy az autógyártó Franciaországban marad és ez azt jelenti továbbra is francia lesz.", írja a Reuters a Le Parisianre hivatkozva.

A Peugeot korábban annyit közölt, hogy zajlanak az egyeztetések külföldi parterekkel különböző kereskedelmi és ipari fejlesztéseket illetően. De részleteket nem árult el ezzel kapcsolatban, és nem erősítette meg a 3 milliárd eurós tőkeemelést sem. Tavaly a General Motors szerzett 7 százalékos részesedést a Peugeot-ban miután partnerségre lépett a két cég.

A Peugeot jelentős költségcsökkentő intézkedéseket kezdett el, melynek keretében jelentős létszámleépítéseket és kapacitáscsökkentéseket is terveznek 2015-ig, hogy kimásszanak a gödörből.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Idén szeptember közepéig hatalmas mértékű, több mint 200 százalékos ralit mutaott a Peugeot árfolyama, viszont amikor megjelentek a tőkeemeléssel kapcsolatos hírek hatalmas zuhanást szenvedett el a papír.

A Peugeot árfolyama (Párizs) Forrás: Bloomberg, Investor.hu