Rossz hír az autósoknak

Vágólapra másolva!
Nagyot esett a benzin kiskereskedlemi ára az USA-ban, ezzel pedig tavaly év végi és idén év eleji szinteken van az üzemanyagár. A szeptember közepétől csökkenő olajár állt elsősorban a háttérben, azonban a Lundberg elemzője szerint a következő időszakban már nem valószínű nagyobb mérséklődés. Magyarországon is hasonló folyamatokat lehetett látni szeptember elejétől, viszont, ha az elemzőnek igaza van, akkor a hazai autósok sem sokáig örülhetnek.
Vágólapra másolva!

Egy éves mélyponton a benzinár az USA-ban

A szeptemberi szintekről közel 14 centtel esett a benzin ára az Egyesült Államokban, ez pedig tavaly november óta a legnagyobb árcsökkenésnek számít. Az átlagos üzemanyagár így gallononként 3,38 dollárra változott, a Lundberg 48 államban végzett nagyjából 2500 benzinkutat lefedő felmérése szerint.

Ezt az amerikai autósok is örömmel fogadták, bár Trilby Lundberg szerint lassan véget érhet a csökkenési trend. Ennek oka, hogy az utóbbi két hétben lényegében már csak oldalazott az olaj ára, ezt pedig csökkenti a benzinár mérséklődésének esélyét is. Korábban szeptemberben jelentősebbet esett a fekete arany ára, ez pedig lehetővé tette a finomítóknak is, hogy csökkentsék a kiskereskedők felé alkalmazott árakat.

Forrás:EIA, Lundberg, Investor.hu

Azonban a finomítók és a kiskereskedők profitrései egyre soványabbak lettek az elmúlt időszakban, így Lundberg szerint már nem valószínű, hogy folytatódhat az árcsökkentés. Ráadásul az elmúlt két és fél év adatai alapján, amikor 340 cent közelében volt a benzin átlagára, egy nagyobb emelkedés következett.

Szeptember elejétől Magyarországon is ugyanilyen folyamatok játszódtak le, hiszen a 430 forintos szintekről most szerdáig a 400 forintos határig csökkent a benzinár. Ha viszont igaza lesz az elemzőnek, akkor valószínű, hogy hazánkban sem folytatódnak majd a jótékony folyamatok.

Mérséklődő feszültségek csökkentették az olajárat

Szeptemberben úgy csökkent folyamatosan az olaj ára, ahogyan fokozatosan ült el a szíriai katonai csapás lehetősége. Szeptember végén pedig már elfogadta az ENSZ határozatát is a szíriai kormány, amelyben a vegyi fegyverei feladására és megsemmisítésére szólította fel Damaszkuszt a Biztonsági Tanács. Ezzel pedig lényegében elmúlt a katonai intervenció lehetősége.

Emellett pedig az is olajár csökkenésére ható tényező volt, hogy az amerikai elnök 1979 óta először beszélt Irán vezetőjével, ráadásul a líbiai kitermelés is kezdett magára találni a korábbi leállások után.

A mérséklődő közel-keleti feszültségek pedig több mint 6 százalékos áresését váltottak ki a WTI típusú kőolaj árában.

WTI típusú kőolaj ára (dollár/hordó) Forrás: Bloomberg, Investor.hu