Figyelmeztet az IMF

Vágólapra másolva!
Csökkentett a világgazdaság idei és jövő évi növekedési kilátásain az IMF, elsősorban a feltörekvő piacok gyengélkedésével indokolva pesszimizmusát. Eszerint 2013-ban és 2014-ben is alacsonyabb lehet a globális GDP-bővülése a júliusban előrejelzettnél, ugyanakkor az eurózónában kisebb lehet a visszaesés mértéke. 
Vágólapra másolva!

Visszavágta a világgazdaság idei és jövő évi gazdasági növekedésére vonatkozó várakozásait a Nemzetközi Valutaalap (IMF). A szervezet szerint idén 2,9 százalékos lehet a globális gazdasági növekedés, holott júliusban még 3,1 százalékos bővülésre számítottak. Jövőre pedig 3,6 százalékos lehet a kibocsátás növekedése, szemben a júliusban várt 3,8 százalékkal – derült ki az IMF elemzéséből.

Az IMF elsősorban a feltörekvő piacok gyengélkedésével indokolja pesszimizmusát, az amerikai pénznyomda fokozatos leállításával ugyanis folytatódhat az óriási méretű tőkekiáramlás a feltörekvő országokból. A Világbank ugyanezzel az okkal rontott a kelet-ázsiai országok növekedési kilátásain is tegnap megjelent elemzésében, így az IMF lépése összhangban van a Világbank döntésével.

Eszerint Kínában, Mexikóban, Indiában és Oroszországban is lassulhat a növekedés, ami nyomás alatt tarthatja a nyersanyagárakat, és visszavetheti a főbb kereskedelmi partnereknek számító többi fejlődő ország növekedését is.

Viszont a fejlett régiókban folytatódhat a fellendülés az IMF szerint, és a valutaalap az amerikai adósságplafonnal és költségvetési kérdéssel kapcsolatban is optimista. (A kérdéssel ezzel a cikkben foglalkoztunk részletesen). Szerinte az amerikai politikusoknak sikerül megemelni az adósságlimitet az október 17-ei határidő előtt. Ha azonban mégsem születi megállapodás (aminek az IMF szerint kevés az esélye), az rendkívül komoly kockázatot jelentene a világgazdaságra. Olivier Blanchard, az IMF vezető közgazdásza szerint, ha az USA nem lenne képes teljesíteni egyes kötelezettségeit, az komoly zavarokat okozna a pénzpiacokon is.

Ugyanakkor az Egyesült Államok idei és jövő évi növekedési kilátásaival kapcsolatban is pesszimistább lett az IMF, a júliusi prognózisait 0,1 százalékkal rontotta mindkét esetben. Eszerint idén 1,6 százalékkal, jövőre pedig 2,6 százalékkal bővülhet az USA gazdasága.

A Japánra vonatkozó előrejelzéseket viszont változatlanul hagyta a szervezet, mely szerint idén 2 százalékkal, jövőre pedig 1,2 százalékkal bővülhet a szigetország. Ugyanakkor a Bank of Japannak fel kell készülnie, hogy kiterjessze eszközvásárlási programját, ha a jelenlegi program nem bizonyulna elégségesnek a 2 százalékos inflációs cél eléréséhez.

Európával kapcsolatban jóval optimistább lett az IMF, az eurózóna tagországai már csak 0,4 százalékkal zsugorodhatnak a júliusban várt 0,6 százalékos visszaesés helyett. Jövőre pedig már 1 százalékos lehet a növekedés. Idén Spanyolország és Olaszország foghatja vissza a legnagyobb mértékben az eurózóna gazdaságának növekedését. Az IMF kiemeli, hogy a BoJ-hoz hasonlóan az EKB-nak is fel kell készülnie a monetáris lazítás egy újabb körére.

Forrás: [IMF.com, Investor.hu]

Az IMF ezen túl közzétette várakozásait az amerikai monetáris politika alakulásával kapcsolatban is. Eszerint a Fed 2016-ig 0 százalék közelében fogja hagyni az irányadó kamatlábat, míg az eszközvásárlási programját már ebben az évben elkezdheti visszafogni. Ez azért kiemelt jelentőségű, mert a pénzpumpaként is ismert programnak kiemelt szerepe van az elmúlt hónapok tőzsdei ralijában, és a tágabb értelemben vett extra laza amerikai monetáris politikának köszönhető nagy részben a válság utáni kilábalás mind a fejlett, mind a feltörekvő piacokon.