A cégeknek is olcsóbb az áram

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Bár a lakossági rezsicsökkentés miatt valamelyest emelkedett az áramtarifa a versenypiaci fogyasztóknál, az nem érzékelhető teljes egészében. A villamos energia nagykereskedelmi ára 2008 óta folyamatosan csökken - írja csütörtöki a Magyar Nemzet.

A novemberi rezsicsökkentés értelmében három díjelem átkerült a háztartások villanyszámlájából a nem lakossági felhasználókhoz. Ez összességében kilowattóránként 0,62 forinttal növelte a díjat a piaci fogyasztóknál.

Uzonyi Zoltán, a Magyar Energiakereskedők Szövetségének (MEKSZ) elnöke szerint az áram nagykereskedelmi ára a megújulóenergia-termelés nagymértékű bővülésének és a rendkívül olcsón működő széntüzelésű erőműveknek köszönhetően esik. Míg 2011-ben, a fukusimai nukleáris baleset előtt Németországban mintegy 50 ezer megawattnyi megújulóenergia-termelői kapacitás állt rendelkezésre, addig ma már 70 ezer, ami a német igények több mint negyedét képes kielégíteni.

Jövőre folytatódhat az áram nagykereskedelmi árának esése, mondta Uzonyi. Míg Fukusima előtt a következő évre még megawattóránként 52 euró volt az átlagos áramdíj, most a következő évi szállítás megawattóránként 42-43 euróba kerül.