Azoknak kell az új MNB-hitel, akik eddig is pörögtek

Vágólapra másolva!
A K&H felmérésében részt vevő vállalkozások közel harmada nem is hallott a jegybank első hitelprogramjáról. Az új körre főleg azok mozdulnának rá, akik már az első körben is érdeklődtek.
Vágólapra másolva!

Hiába a nagy felhajtás, meglepően sokan nem is hallottak a jegybank növekedési hitelprogramjáról. A K&H kkv bizalmi index kutatása szerint csupán 72 százalék hallott a kedvezményes hitelről, pedig a felmérés az erős véghajrá után két nappal készült.

Azok közül akik hallottak a lehetőségről, többségben vannak azok, akik viszont nem foglalkoztak vele. Azonos arányban vannak azok, akik érdeklődtek ugyan, de nem kaptak, és azok, akik megkapták az olcsó hitelt. Németh László, a K&H kkv marketing főosztály vezetője szerint az érdeklődő, de kimaradó vállalkozások főleg azzal indokoltak, hogy nem felelnek meg a feltételeknek.

A kedvezményes hitel felhasználásáról eltérően vélekednek azok a cégek, amelyek kaptak hitelt és azok, amelyek nem. Azok a vállalkozások, amelyek részt vettek a programban, leginkább forgóeszköz finanszírozásra fordították a kapott forrást, ezt követte a hitelkiváltás, illetve egy folyamatban lévő beruházás támogatása. Ezzel szemben azok a vállalkozások, amelyek végül nem vettek részt a programban, elsősorban egy már korábban tervezett beruházást indítottak volna el a kedvezményes hitellel. Ezt követő leggyakoribb célként a meglévő forint hitelük kiváltását, illetve a devizahitel kiváltást jelölték meg.

„A Növekedési Hitelprogram első szakaszának nagy sikere ellenére a megkérdezett cégvezetők többsége úgy gondolja, hogy a kedvezményes hitelkeretből inkább a nagyobb vállalkozások részesültek, semmint a mikro- és kisvállalkozások. Emellett a megkérdezett vállalkozások közül jóval többen (51 százalék) gondolják úgy, hogy a kkv-k beruházásai inkább a piaci lehetőségeken, gazdasági kilátásokon és a környezeten múlik, mint akik szerint a kedvezményes hitelakciók tartósan növelni tudják a kkv beruházásokat (34 százalék)” – mondta hozzá Németh László.

„A Növekedési Hitelprogram folytatását illetően egyértelműen van igény a kkv-k részéről. Az október elsején elindított második szakasz azonban előre láthatóan főként azokat a vállalkozásokat fogja mozgósítani, akik már részt vettek az első körben, illetve tervezték azt, de valamilyen oknál fogva ez az első programban nem sikerült. Azok közül a vállalkozások közül, akik az első körben nem vettek részt, csupán minden harmadik jelezte, hogy a második szakasz érdekli őket. Az egyes szektorokat tekintve úgy tűnik, a mezőgazdasági cégek lesznek a legaktívabbak a második körben, mivel 51 százalékuk jelezte, hogy részt kíván vennibenne, míg a többi szektor esetében ez az arány csak 46 százalék.