Hogyan csináltam 70 százalékos profitot három hét alatt?

Vágólapra másolva!
Nem elírás van a címben, tényleg lehet ilyen hozamokat elérni a tőzsdén, ráadásul nem is kell elhagynunk hozzá a hazai piacot. Ha van egy jó ötlet és megtaláljuk a megfelelő instrumentumot, akár tisztességes profitra is szert tehetünk, nem szabad azonban elfeledni, hogy Szent Grál nem létezik és a mesés hozamok sem mindennapi vendégek.  
Vágólapra másolva!

Elsőre meghökkentőnek tűnhet, hogy három hét alatt ilyen profitot is el lehet érni a tőzsdén, ezért osztom meg személyes történetem az olvasókkal. Nem hencegni szeretnék, sokkal inkább tanító szándékkal írom a következő sorokat. Lépésről lépésre végig fogok menni azon, hogy milyen kérdések merültek fel bennem a pozíció nyitásakor, miként tudtam elérni ezt a hozamot, illetve, hogy milyen buktatókkal kellett tisztában lennem a kereskedés során.

A jó öreg dollár

Október végén arra számítottam, hogy a dollárnak erősödni kellene a főbb devizákkal szemben, köztük persze a forinttal szemben is.

A technikai kép alapján látható volt, hogy fontos támasz közelébe érkezett az árfolyam a napi grafikon alapján, ezért 214 körüli USDHUF szintnél fel is merült bennem, hogy a forint gyengüléséből kellene profitálnom. A napi grafikonon leginkább az árfolyam mozgása és nem az indikátorok állása erősítette meg bennem, hogy itt jó belépési lehetőség adódik. Abban bíztam, hogy a 214-es szintnél már nem kellene lejjebb mennie a devizának.

USDHUF napi grafikon Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A heti időtávú grafikon egyrészt megerősítette a napi grafikonon látható elképzelésemet, másrészt néhány kérdőjelet is felvillantott.

A 200 hetes mozgóátlagnál volt éppen a forint és jól lehetett azonosítani egy támaszszintet is 214 körül. Kezdett összeállni a kép és kezdett megérni bennem, hogy itt bizony cselekedni kell.

A napi és a heti grafikonon is észre lehetett azonban venni, hogy időlegesen a 214-es szint alá is beesett az elmúlt hónapok során az árfolyam, így a stop-loss szintet is ennek megfelelően kell megválasztani.

USDHUF heti grafikon Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Milyen termékkel spekuláltam?

Ahogyan megszületett bennem az elhatározás a pozíció nyitásáról, elkezdtem gondolkozni azon, milyen termékkel tudok ebből a mozgásból profitálni. Ráadásul úgy, hogy nem vagyok híve az óriási tőkeáttételnek (persze ez is relatív), a fizikai dollárvétel pedig nem feltétlenül a rövid távú spekulációra alkalmas eszköz. A történetet tovább bonyolítja az is, hogy lehetőleg a magyar piacon, a BÉT-en akartam az egészet megvalósítani.

Megnéztem, hogy milyen certifikátok vannak jelenleg a tőzsdére bevezetve, és rábukkantam egy, a pozícióm szempontjából kiváló papírra: az EBUSDHUFTL16 certifikátra. A korlátja 210, tehát ez az instrumentum addig van a piacon, amíg vagy le nem jár (ez most itt nem volt probléma, hiszen márciusban fut ki) vagy el nem éri az USDHUF árfolyama a 210-es szintet. Ergo ha a 214-es beszállóról még több mint 4 forintot erősödik a forint a dollárral szemben, akkor megszűnik a termék és egy veszteségeimmel csökkentett összeget kapok . (A certifikátok kereskedéséről, árazásáról az Investor Trader ügyfeleinek tartott oktatáson bővebben is szót ejtünk).

Tudja meg, hogyan tőzsdéznek a profik!

Hallgassa meg egy hivatásos befektető tippjeit, lesse el kedvenc fogásait az Investor.hu befektetői klubján!


Időpont: 2013.november 14., 17:30
Helyszín: K&H Székház,
(1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 10.)


A rendezvény INGYENES, az alábbi gombra kattintva jelentkezhet rá.

Konzervatívan álltam hozzá a pozícióhoz és a pozíció méretének meghatározásához. Úgy számoltam, hogy ha nem jön be az elképzelésem, akkor az összes, pozícióba rakott pénzemet is elveszíthetem (vélhetően egyébként kaphattam volna érte 20-35 forintot is a 95 forintos beszállóhoz képest).

Miután megvolt a megfelelő termék, tudtam, hogy milyen stop-loss szinttel kell dolgoznom, mekkora lehet egy certifikáton a bukóm, kiszámoltam, hogy hány darabot vehetek ebből az instrumentumból, ha egy pozíción a teljes tőkém maximum 1 százalékát vagyok hajlandó elveszíteni.

A belépéskor arra számítottam, hogy legalább 10-12 forintot gyengül a forint a dollárral szemben, így a kockázat-hozam arány viszonylag jól kijött. (4-4,5 forint kockázat, 10-12 forint várható nyereség).

Hogyan alakult a pozícióm?

Fontos tanulság, hogy a pozíció felvételének időzítését elhibáztam. Simán beesett a 214-es szint alá az USDHUF és pár nap alatta is mozgott, tehát az ügylet egy darabig még veszteséges volt. De azt szokták mondani, hogy akinek nincs részvénye az esésben, annak az emelkedésben sem lesz.

Nagyon viszont nem kellett izgulnom, mert a heti grafikonról szépen lehetett látni, hogy időlegesen előfordulhat az ilyen mozgás, ráadásul képben voltam azzal is, mekkora a maximálisan elveszíthető pénz nagysága.

USDHUF heti grafikon Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Október végén azonban lendületes forintgyengülés és dollárerősödés bontakozott ki, így pár nap leforgása alatt a veszteséges pozíciómon jókora profit keletkezett. Az árfolyam az 50 napos mozgóátlagon is átlépett és jelenleg 222-223 körül mozog az USDHUF. Ez annyit tesz, hogy a 95 forinton vásárolt certifikátom jelenleg 165 forintot ér, vagyis jelentős pluszban áll a pozícióm.

USDHUF napi grafikon Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Van, amit érdemes megszívlelni

A történet végén azért érdemes néhány fontos tanulságot is levonni:

  • Kellett egy ötlet, amire a stratégiát alapozni lehetett.
  • Szükség volt az elemzésre, amivel eldöntöttem, hogy jó alkalom van a belépéshez.
  • Szerencsém is volt, hogy a BÉT-re be volt vezetve egy olyan certifikát, aminek közel volt a korlátja így viszonylag kis tőkével is be lehetett lépni a pozícióba.
  • Mindenképpen tisztában kell lenni a certifikátok működésével, árazásával is, mert anélkül csak a sötétben tapogatózhatunk.
  • Már a pozíció felvételekor tisztában kell lenni a veszteségekkel, így egy ilyen pozícióba felelőtlenség túl nagy pénzt belerakni, mert ha nincs igazunk, akkor hatalmas lehet a bukó.
  • Nem árt persze a tapasztalat sem, hogy egy ilyen pozíciót felvegyünk és nyugodtan tudjunk ülni.