Ilyen még nem volt a CIG Pannóniánál

Vágólapra másolva!
Csoprtszinten először lett nyereséges a CIG Pannónia, míg életbiztosítási üzletágában már második egymást követő negyedévében ért el profitot. A társaság díjbevételei tovább csökkentek a kedvezőtlen piaci környezetben, ellenben központi költségeit tovább tudta faragni a társaság.
Vágólapra másolva!

Jól elrejtette a CIG Pannónia első csoportszintű nyereségességét. A harmadik negyedévben a konszolidált adózott eredménye 62 millió forintra nőtt az előző negyedévi hasonló szintű veszteség után, ezzel pedig most először volt profitábilis a CIG csoport. (A csoportban a CIG összes konszolidálásba bevont leányvállalatának eredménye is benne van, így például a nem-élet üzletág is.) Hozzá kell tenni, hogy a csoportszintű eredmény az első kilenc hónapban összességében még mindig veszteség, viszont annak mértéke jóval alacsonyabb, mint egy évvel korábban.

Az életbiztosítási üzletág már egymást követő két negyedévben volt nyereséges, amire korábban még nem volt példa, ráadásul negyedéves alapon is szép emelkedés látható.

Forrás: CIG Pannónia, Investor.hu
Forrás: CIG Pannónia, Investor.hu

A nem-élet üzletágban szépen emelkednek a díjbevételek, bár az még nettó eredmény szintjén jelenleg veszteséges. Viszont ha tovább folytatódik a látott javulás, akkor jövőre már ez a szegmens is nyereségessé válhat.

Forrás: CIG Pannónia, Investor.hu

Az elmúlt időszakban megindult költségracionalizálás tovább folytatódott, és a megelőző két negyedévi 450 milliós szinthez képest is még alacsonyabb lett a központi költségek összege (293 millió forint). A kordában tartott költségekre viszont szükség is van a gyenge piaci környezet miatt.

Forrás: CIG Pannónia, Investor.hu
Tudja meg, hogyan tőzsdéznek a profik!

Hallgassa meg egy hivatásos befektető tippjeit, lesse el kedvenc fogásait az Investor.hu befektetői klubján!


Időpont: 2013.november 14., 17:30
Helyszín: K&H Székház,
(1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 10.)


A rendezvény INGYENES, az alábbi gombra kattintva jelentkezhet rá.

A díjbevételek tekintetében továbbra is lemorzsolódás látható, mivel a biztosítási piacon még mindig nem látszanak a javulás jelei. Az új szerződésekből származó díjbevétel, valamint a megújításokból befolyó összeg is csökkent. Az utóbbiból származó bevétel elsősorban azért apad, mert az ügyfelek jelentős része (14 százaléka) szünetelteti a díjfizetést. A társaság szerint azonban ez kevésbé hat negatívan az eredményességre, mivel a díjszüneteltetés csak a szerződések későbbi, kevésbé nyereséges szakaszában kérhető.

Forrás: CIG Pannónia, Investor.hu

A CIG működésében még mindig meghatározó a unit-linked biztosítások portfóliója, azonban a korábban elindított stratégiaváltás miatt egyre inkább nő az egyéb élet és nem-élet biztosítások aránya. A diverzifikációs stratégia pedig mindenképpen pozitív, hiszen a unit-linked piac folyamatosan zsugorodik.

Összességében elmondható, hogy a CIG Pannónia jó úton halad afelé, hogy az életbiztosító üzletága az idei évben nyereségessé váljon, az első kilenc hónap eredménye alapján erre meg is van minden lehetősége. A nem-élet divízió számára pedig a jövő év hozhatja meg az áttörést.

Az elmúlt három kereskedési nap során igen erőteljes emelkedést produkált a CIG árfolyama, ahonnan ma nyitást követően visszább korrigált az árfolyam. Ellenben a tegnapi cikkünkben leírtak még nem sérültek, ráadásul a fundamentumok is jól alakulnak, így összességében továbbra is kedvező képet fest a papír.

A CIG Pannónia árfolyama Forrás: Bloomberg, Investor.hu