Kiseprűzik a cégeket a Hajógyári-szigetről

az állam visszaveszi a hajógyárit, hajógyári-sziget, óbudai-sziget
Vágólapra másolva!
Néhány hónapon belül az állam új tulajdonosként megszabadul az összes bérlőtől a budapesti Hajógyári-szigeten. A cégek meglepődtek, hogy ilyen gyorsan el kell költöztetniük az irodákat, raktárakat, és van, aki azt állítja, őt még nem is értesítették. Hogy a sportcélú fejlesztés mikor indul, nem tudni.
Vágólapra másolva!

A Hajógyári-sziget nemrég állami tulajdonba került részén ingatlant bérlő cégek a napokban arról értesültek, hogy a szerződésüket felbontják, illetve nem hosszabbítják meg – tudta meg az Origo. Attól függően, hogy a vállalkozásoknak határozott vagy határozatlan idejű szerződésük van, legkésőbb néhány hónapon belül ki kell költözniük.

Szeptemberben derült ki, hogy az állam megvásárolja az Álom Sziget 2004 Kft.-től a sziget déli részén fekvő telkeket, ahova a Plaza Centers ingatlanfejlesztő tulajdonában álló társaság hatalmas idegenforgalmi komplexumot tervezett, szállodákkal és kaszinóval. A terveket a válság elsodorta, a visszavásárlás pedig valószínűleg azért vált lehetségessé, mert a Plaza Centers nagy bajban van.

Az állam november 11-én átutalta az eladónak a sziget telkeiért járó nettó 3,999 milliárd forintot, így a képviseletében eljáró MNV lett az úr a szigeten. A bérlők szerződését azonban nem az MNV mondta fel, az adásvételi szerződésben ugyanis kikötötte, hogy ezt az előző tulajdonosnak kell megtennie.

Az egykori hajógyár épületeiben nemcsak a rendőrkorrupciós ügyben vádlott Vizoviczki Lászlóhoz köthető szórakozóhelyek működtek régóta, hanem számos egészen más profilú vállalkozás telepítette ide az irodáját vagy a raktárát. Az általunk megkérdezetteket váratlanul érte, hogy ilyen gyorsan menniük kell.

Néha jött a víz

"Mi már megkaptuk az értesítést, a három hónapos felmondási idő letelte után költözhetünk. Kár, mert logisztikailag jó hely, az árvíz volt az egyetlen gond. Főleg, amikor alulról is jött a víz" – mondta az Origónak egy borkereskedés tulajdonosa az öbölre néző raktár ajtajában állva. Megjegyezte, hogy egy jövedéki termékkel megrakott 300 négyzetméteres raktárat a karácsonyi időszakban elköltöztetni nem lesz egyszerű, de nem tudnak mit tenni.

Egy másik bérlő megszólalni nem akart, de megmutatta a felmondásról szóló levelet. Az Álom Sziget 2004 ügyvezetője, Sammy Smucha egyebek mellett arról tájékoztatja benne, hogy "amennyiben a bérlemény kiürítése a felmondási idő lejártáig nem történik meg, az MNV Zrt. használati díjként a bérleti díj kétszeresét fogja kiszámlázni".

"Halljuk már egy ideje, hogy kiraknak mindenkit, mert sportlétesítményeket akar az állam a területre, de nem gondoltuk, hogy ez ilyen hamar megtörténik. Sajnáljuk, mert jó a hely, leszámítva az árvizes időszakot. Egyébként mi csak az egyik szomszédtól tudjuk, hogy mi készül, hivatalos papírt még nem láttunk. Igaz, esetünkben nem is kell sietnie az MNV-nek, mert a szerződésünk határozott idejű, az év végéig szól. Egyszerűen nem hosszabbítják meg" – mondta egy fitneszterem munkatársa.

Az árvizek okozta kellemetlenségekre mások is panaszkodtak, egy ruházati nagykereskedés alkamazottai például azt magyarázták, hogy még most is minden reggelt szellőztetéssel kell kezdeni, annyira át vannak ázva a falak. A cég is 16 éve bérli a helyiségeit, annyira tehát nem lehet rossz a helyzet. "Nem számítottunk rá, hogy ilyen hamar kitesznek minket, az előző tulajdonos alkalmazottai azt mondták, szerintük a bérlőket egyelőre nem érinti a tulajdonosváltás" – mondták.

Fejlesztés előtt

Találkoztunk olyannal is, aki nemhogy hivatalos papírt nem látott még, de egyáltalán nem is hallott a kiköltöztetésről. A filmes statiszták toborzásával foglalkozó cég ügyvezetője szerint nem mindegy, hogy menniük kell-e, mert éppen egy nagyobb beruházás előtt állnak.

A sziget déli csücskében működő Wiking Yacht Club igazgatója, Varga Miklós érdeklődésünkre azt mondta, nemsokára megy az MNV-be egyeztetni. "Bízunk benne, hogy maradhatunk. Húsz éve itt vagyunk, reméljük, ez számít" – tette hozzá. Van tehát, akivel tárgyalni is hajlandó az MNV a továbbiakról – ezt magyarázhatja, hogy egy hajós klub tevékenysége nyilván jól illeszkedne a korábban bejelentett sportcélú hasznosításhoz.

A bérlők gyors kiebrudalása arra utal, hogy a sportcélú funkció fejlesztése hamarosan megkezdődhet. Ezt firtató kérdésünkre az MNV az válaszolta, hogy a fejlesztési koncepció elkészültének határideje a tulajdonjog megszerzésétől számított három hónap – vagyis február közepe. Azt azonban nem tudták még megmondani, hogy a munkálatok mikor kezdődhetnek el.

Az MNV válaszából kiderül, hogy a bérlők 1000–2000 forintot fizetnek havonta egy négyzetméterért, ez alapján – és az épületek méretét elnézve – a havi bevétel valószínűleg tízmilliós nagyságrendű lehet.