Lassan hat a Matolcsy-szérum

Vágólapra másolva!
Kismértékben aktívabbak lettek a vállalkozások a beruházástervezésben, de a K&H bank kutatása szerint elsősorban azok a cégek pörögtek rá a fejlesztésekre a jegybanki hitelprogram idején, amelyek eleve gondolkodtak már beruházásban.
Vágólapra másolva!

A cégek 60 százaléka tervez fejlesztést, ezzel már ötödik negyedéve növekszik a beruházásban gondolkodó kis- és középvállalkozások aránya a K&H kkv bizalmi indexe szerint. Igaz, a növekedés csak szerény mértékű.

Egy éve még 53 százaléknál volt a mutató, de az előző két negyedévben csak 1-1 százalékponttal tudott feljebb csúszni az arány. A cégek a válság kitörésekor és 2009 végén is aktívabb jövőt terveztek, akkor a megkérdezettek több mint 70 százaléka tervezett fejlesztést.

A jegybank növekedési hitelprogramja összességében kevés lendületet adott eddig, ezt mutatja, hogy a teljes arányszám csak kevéssé tudott elmozdulni. A belső arányokban azonban nagyobb változások voltak.

A következő egy év során a kkv-vezetők főként informatikai beruházásokra készülnek (29 százalék), igaz ez az érték 4 százalékponttal marad el az előző negyedévi értékhez képest. Ezt követi a gépekre, berendezésekre irányuló beruházási szándék, amit közel minden negyedik vállalkozás tervez (23 százalék), míg a gépjárműpark korszerűsítésében a vállalkozások 18 százalék gondolkodik” – tájékoztatott az eredményekről Németh László, a K&H kkv-marketing főosztály vezetője.

A kereskedelmi és ipari szektor átlag alatti, a mezőgazdasági és szolgáltató vállalkozások átlag fölötti arányban terveznek beruházásokat. Emellett arra is rávilágított a kutatás, hogy minél nagyobb egy cég, annál aktívabb a beruházástervezésben.

„A növekedési hitelprogram első szakaszának erős véghajrája után készült felmérés eredménye azt mutatja, hogy a kedvezményes hitelfeltételek főként az egyébként is beruházásban gondolkodó vállalkozásokat mozgósíthatja többletberuházásra. Míg a beruházást nem tervező vállalkozások közül csupán 17 százalék kezdene új fejlesztésbe kedvező hitelfeltételek esetén, addig a fejlesztésben gondolkodó cégek esetében ez az arány közel a duplája (33 százalék)” – mondta Németh László.