A munkaadók könnyítenének a kollektív szerződéseken

Vágólapra másolva!
A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) a kollektív szerződések megkötésének könnyítésén, a szociális párbeszéd, és a társadalmi egyeztetés erősítésén dolgozik - közölte a munkaadói szervezet.
Vágólapra másolva!

A szervezet a Norvég Alap pályázata keretében indított projektet, ebben 2011 óta az MSZOSZ bevonásával a társadalmi egyeztetés megerősítésén dolgoznak. A Norvég Alap programja Magyarország mellett 10 másik európai országban összesen 8 millió euró értékben támogatja a szociális párbeszéd terjedését.

Az elmúlt két évben elsősorban olyan program kialakítására törekedtek, amely segíti az új Munka törvénykönyvének értelmezését, hogy a munkaadók és munkavállalók egyaránt alkalmazkodni tudjanak a kollektív tárgyalások megváltozott kereteihez. A program bázisát munkajogászok által készített anyagok alkotják, melyek pontról pontra mutatják be az érdemi kollektív szerződések megkötését lehetővé tevő szabályokat - mondta a közlemény szerint Bálint Adrienn, az MGYOSZ projekt koordinátora.

A közlemény idézi Ujfalussy Juditot, a Norvég Alap programjának nemzetközi koordinátorát, aki elmondta: a gazdasági növekedés kulcsa a munkavállalók, munkáltatók és az állam közötti párbeszéd, mely lehetővé teszi a tisztes munkát, ezáltal elvezet a társadalmi jóléthez. Rendkívül fontos, hogy minél több országban kialakuljon a háromoldalú egyeztetések stabil gyakorlata - tette hozzá.

Dragan Radic, a projektpartner Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) Tisztes Munkacsoport és Közép-Kelet Európai Regionális Irodájának munkaadói képviselője szerint különösen fontos lenne erősíteni a szociális partnerek kapacitását, amit a gazdasági és társadalmi tanácsadó testületek elismertségének növelésével, illetve a szociális egyeztetések regionális és helyi szintű bővítésével lehetne elérni - mondta.

A Magyarországon eddig elért eredményeket az MGYOSZ a közeljövőben munkajogi képzések szervezésével, az új kollektív szerződésekről szóló magyar nyelvű útmutatóval, illetve egy munkavállalóknak szóló online tanácsadói felület kialakításával tervezi kiegészíteni. Annak érdekében, hogy az oktatási anyagok mindenki számára könnyen elérhetők legyenek, e-learning formában is megjelentetik majd őket - olvasható a közleményben.