A számlák majdnem negyven százalékát késve fizetik

Vágólapra másolva!
De ennek örülünk, mert tavaly még rosszabb volt az arány. Tehát valójában javul a cégek számlafizetési fegyelme.
Vágólapra másolva!

A Bisnode fizetési tapasztalat programja évente több mint 1,5 millió számlát dolgoz fel, ebből származnak az alábbi adatok is.

Tavaly még a számlák 54 százalékával késtek el, idén már csak 48-cal.

Az átlagos fizetési határidő Magyarországon 28,2 nap volt 2013-ban, szemben a 2012-ben mért 29,5 nappal.

A legnagyobb fizetési határidővel a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásával foglalkozó vállalkozásoknál, a papíriparban és az építőiparban kell számolni, ahol 40-50 napos az átlagos számlafizetési határidő.

A közlemény szerint az átlagos fizetési késedelem mérsékelten, de szintén csökkent az elmúlt évben a tavalyi 21,2 napról 20,7 napra. Erre szívünk szerint azt mondanánk, hogy a statisztikai hibahatáron belül van, de érzékelhető változást semmiképpen nem okozott.

Jelenleg az oktatással, az információval és kommunikációval foglalkozó cégek késnek a legtöbbet számláik kiegyenlítésével, több mint 40 napot a felmérés szerint.

Ugyan a Bisnode külön nem emeli ki, de közkeletű piaci információ, hogy az egyik legnótóriusabb késve fizető maga az állam: az állami megrendeléseket illetve a pályázati forrásokat sokszor hónapokig vagy akár egy évig is kénytelen előfinanszírozni az alvállalkozó.