„Vadízű, fanyar, csupa illat”: megvan az év pálinkája

Vágólapra másolva!
A Brill Pálinkaház birskörtepárlata lett 2013-ban Magyarország Legjobb Pálinkája.
Vágólapra másolva!

Ma tartják a Szent Miklós Pálinka Ünnepet, ennek örömére elhelyezték az idei győztes kiadás egy palackját a Magyar Mezőgazdasági Múzeum vitrinjében. Itt tartják ugyanis az elismerést korábban elnyert párlatokat.

2013-ban csaknem négyszáz minta tette próbára a húsztagú zsűri képességeit és türelmét. Végül olyan párlat nyert, amely az eddigiekhez képest új szereplőnek számít, jelentette be Stégermájer Károly versenyigazgató a pálinkaünnepen megtartott díjátadón.

Krizl Edit, a Brill Pálinkaház vezetője felidézte, hogy három évvel ezelőtt irsai olivér szőlőpálinkájukkal nyerték el a rangos elismerést, míg az idei verseny utolsó, harmadik körében birskörte párlatuk a Brill egy másik tételével, egy érlelt törkölypálinkával versenyzett. A Brill, a Szekszárd melletti pálinkaház 2003 óta indul sikerrel versenyeken. Nemcsak pálinkákkal, zöldségpárlatokkal is szoktak nevezni. Fehér György, a MMGM főigazgatója elmondta: immár hagyomány, hogy a Magyarország Legjobb Pálinkája címet elnyert párlatokat a múzeum erre a célra fenntartott vitrinjébe helyezik el az eredményhirdetés után. A pálinkák világával az MMGM látogatói a Színek, ízek illatok című időszaki kiállításon is megismerkedhetnek.

V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár „vadízű, fanyar, csupa illat birspárlatként” jellemezte a Brill győztes termékét, majd Dlusztus Imre és Soós Kálmán A jó magyar pálinka című albumát mutatta be. Elmondása szerint a Mihazánk Könyvkiadó gondozásában megjelent 260 oldalas kötet komoly tisztelettel, a teljességre való törekvéssel, tudományos és kulturális igényességgel tekinti át a pálinka világát. Csomós Miklós főpolgármester-helyettes a díjátadó után megtartott köszöntőjében hangsúlyozta: a pálinka a magyar gasztronómia fontos terméke, amely az elmúlt években komoly minőségi javuláson ment át a hazai pálinkamanufaktúráknak köszönhetően.