Várni kell még olcsó iráni gázra

Vágólapra másolva!
Annak ellenére, hogy nemrégiben Irán és a nyugati országok között csökkent a feszültség az atomprogrammal kapcsolatban, legalább egy évtizedig nem kell arra számítani, hogy Irán megjelenik gázexportőrként a világpiacon. Pedig óriási gázvagyonnal rendelkezik az ország.
Vágólapra másolva!

A világ egyik legnagyobb hagyományos módon kitermelhető gáztartalékával Irán rendelkezik, több gáz lapul az ország alatt, mint Oroszországban. A 2012-es fogyasztási adatokat feltételezve Irán gázkészlete több mint 10 évre lenne elegendő a világon.

Forrás:Bloomberg, Investor.hu

A kiváló adottságok ellenére nem kell számítani arra, hogy Irán meghatározó szereplő lesz a világ gázpiacán a következő évtizedben – írja a Reuters. Ennek a legfőbb oka a rendkívül magas iráni felhasználás, illetve egyelőre még időbe telik, ameddig megfelelő mennyiségben tudnak majd kitermelni gázt az országban. A nemzetközi cégek továbbra sincsenek jelen Iránban, amire viszont szükségük van, hogy a megfelelő technológiát és a szaktudást alkalmazva hatékonyan termeljék ki a gázt.

Iránnak jelenleg még főként az erőművekben van szüksége földgázra, valamint az elöregedő olajmezők termelésének a fenntartásához is szükséges a gáz – mondta Laurent Ruseckas a Reutersnek. Ezek mellett Iránban terjedtek el leginkább a gázüzemű autók is, amelyeknek szintén erre a nyersanyagra van szükségük.

Irán és Katar osztozik az egyik legnagyobb összefüggő gázmezőn, amit az irániak South Parsnak, míg a katariak North Fieldnek neveznek. Katar egyébként az egyik legnagyobb gázexportőrnek számít, és főleg cseppfolyós állapotban viszik ki a gázt az országból. Hosszabb távon Iránnak a cseppfolyós földgáz exportálása jó kiugrási lehetőség lehet.

Jelenleg is már több gázt termel Irán, mint Katar, csak az előbbiben közel 80 millió ember lakik, utóbbiban pedig csak 2 millió, így a hazai fogyasztás jóval kisebb Katarban és több marad exportra.
Irán ráadásul az energiahordozókban szegény Törökország és Pakisztán felé is nyithat, amint növelni tudja a kitermelését.

Az Oxford Institute for Energy Studies szakértője, David Ramin Jalilvand szerint csak 2030-ra érheti el Irán az évi 50 milliárd köbméteres gázexportot.