Az év utolsó napján is büntetik a forintot

Vágólapra másolva!
A forint gyengült hétfőn a vezető devizákkal szemben, miután a globális befektetői környezet nem kedvezett a kockázatosabbnak ítélt eszközöknek.
Vágólapra másolva!

A hétfő reggeli 290,5 forint után napközben 293-ig kúszott fel az euró jegyzése, délutánra azonban újra erősödött a hazai deviza. A forint 0,5 százalékot esett az euróval szemben, míg a lengyel zloty stagnálást mutat. A cseh korona és a román lej árfolyama sem mozdult meg az év utolsó napján.

A forint alacsony likviditás mellett gyengült - a világ tőkepiacai nagyrészt zárva tartottak -, vagyis könnyebben el lehetett mozdítani a kurzust. Az Egyesült Államok vezető politikusainak továbbra sem sikerült megállapodniuk, így egyre valószínűbb, hogy január elején életbe lépnek az automatikus kiigazító intézkedések, amelyek nagyban ronthatják a gazdaság kilábalását. Ez kisebb kockázatkerüléshez vezetett a nemzetközi piacokon, ami kedvezőtlenül érintette a forintot is. Az USA-ban a befektetők ugyanakkor még látnak esélyt arra, hogy elkerüljék a 600 milliárd dolláros kiadáscsökkentő és bevételnövelő intézkedéseket.

A hétfői árfolyammozgás megint megmutatta, hogy a forint sérülékenysége nagyobb a régiós társaiénál. Ez részben a Magyar Nemzeti Bank kamatvágási ciklusával és az új jegybankelnök választásával kapcsolatos bizonytalansággal függ össze, hiszen a befektetők egyre kisebb kamatot kapnak a magyarországi kockázatok miatt. A hazai deviza féléves mélypont közelében zárja az évet, hiába volt kitartóan erős az elmúlt hónapokban, az év végi alacsony likviditásban nem tudta megőrizni kedvező pozícióját.