Gyengül a forint, 297 felett az euró

Vágólapra másolva!
Az euró pénteken hirtelen gyengülni kezdett, és a 298,50 forintos szint fölé került. A forint tavaly év vége óta tartó gyengülő trendje érintetlen, pedig a nemzetközi befektetői hangulat alapvetően támogatja a kockázatosabb eszközöket.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön este 295,5 forint fölé került az euró jegyzése a reggeli 294-294,5-ös szintről. Pénteken is a pszichológiai 295 forint felett jár a kurzus, sőt, már 297 fölé is ért. A forint - ha nem tud visszaerősödni a nap folyamán - gyengüléssel zárhatja a hetet, ami negatív jel annak fényében, hogy az Egyesült Államok tőzsdeindexei 5 éves csúcs közelében járnak.

Délután kettő óra tájban 298,50 forintig szaladt az euró árfolyama. Hét hónapja nem volt ilyen gyenge a forint.

A Dow Jones ipari index 5 napja folyamatosan emelkedik, az európai piacokon pedig a vártnál kedvezőbb euróövezeti Beszerzési Menedzser Indexek miatt növekedett a kockázati étvágy csütörtökön. Az is kedvezőnek mondható, hogy az USA-ban 5 éve nem kértek olyan kevesen munkanélküli segélyt, mint a múlt héten. A tengerentúlon 5000-rel, 330 000-re csökkent az új munkanélküliek száma, ami a legjobb adat 2008 januárja óta. Mindezek ellenére a forint továbbra is gyengülő trendben mozog.

A kamatcsökkentés marad

A Reuters által megkérdezett közgazdászok a forintesés ellenére azt várják, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) januárban folytatja a kamatvágási ciklusát, és a hatodik egymást követő hónapban is 25 bázisponttal csökkentheti az irányadó rátát. Néhány elemző ugyanakkor azt gondolja, hogy a forint leértékelődése miatt a központi bank szünetet tart, és 5,75 százalékon hagyja a kamatot ebben a hónapban.

A kamatcsökkentési ciklus mellett - a kamatvágások mérséklik a forint vonzerejét, illetve kamatelőnyét más devizákkal szemben - negatív hatással vannak a forintra az új MNB-elnök választásával kapcsolatos aggodalmak, a recessziós félelmek, valamint a felerősödő költségvetési kockázatok is.

A forint érdemben nem reagált arra, hogy az Európai Unió újabb kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben. Az EU szerint a telefonadó uniós jogba ütközik, hiszen a kormány elkölti a pénzt, és nem a telekommunikációs szektor szabályozására fordítja. A költségvetést egyre több kockázat övezi - például a telekommunikációs szektorra kivetett különadó miatt már eljárás folyik ellenünk -, és ezek az elmúlt hetekben felerősödtek. Az e-útdíjból várt bevétel bizonytalan, és a választások közeledtével növekszik az aggodalom, hogy fellazul a büdzsé.

Nincs háttere a forintnak

A Citigroup elemzői szerint az idén 3 százalék alatt lehet a költségvetési hiány, azonban további intézkedések nélkül 2014-ben 3,6 százalékra emelkedne. Szerintük ezért az EU nem szünteti meg Magyarországgal szemben a túlzottdeficit-eljárást.

A Reuters januári felmérése szerint idén stagnálhat a gazdaság, míg a kormány 1 százalék körüli növekedést prognosztizál. A gyenge növekedési kilátások és a költségvetési kockázatok kedvezőtlen hatással lehetnek a forintra.

Ki lesz az elnök?

Ugyanakkor a forintot segítheti, ha beigazolódnak azok az vélemények, amelyek szerint nem Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter kerül az MNB élére. Az is a forint malmára hajtaná a vizet, ha a kormányzati tisztségviselők közölnék, hogy nem terveznek az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) programjaihoz hasonló mennyiségi könnyítést (QE). Ez az aggodalom ugyanis jelen van a piacon, és távol tartja a befektetőket a forinteszközöktől.