Egyévnyi zsugorodás van mögöttünk

Vágólapra másolva!
Négy negyedéve csökken a magyar gazdaság teljesítménye, így jelenlegi kibocsátásunk ott áll, mint 2004-ben. Sok jóra sem az idén, sem jövőre nem számíthatunk, ha valami radikálisan meg nem változik a nemzetközi környezetben vagy a magyar viszonyokban.
Vágólapra másolva!

A negyedik egymást követő negyedévben is zsugorodott a magyar gazdaság, ezt jelzik a ma megjelent számok. Tavaly az utolsó negyedévben 2,7 százalékkal esett a magyar GDP az előző év utolsó negyedévhez képest. A tavalyi harmadik negyedévhez képest 0,9 százalékkal csökkent a GDP. A visszaesést alapvetően a mezőgazdaság és az ipar teljesítménycsökkenése okozta - írta a Központi Statisztikai Hivatal. Az egész éves csökkenés 1,7 százalékos volt.

Ennél hosszabb technikai értelemben is recessziónak számító időszak (technikai értelemben akkor van recesszióban egy gazdaság, ha két, egymást követő negyedévben a megelőző negyedévhez mért GDP csökken) csak egyszer volt, a 2008 őszén kirobbant világgazdasági válságot követően, 2008 utolsó negyedéve és 2009 vége közötti időintervallumban. Még a Bokros-csomag idején, 1995-ben sem került ilyen hosszan gödörbe a magyar gazdaság, mint most.

Csehországban tavaly 1,1 százalékos GDP-csökkenést mértek, a lengyel gazdaság azonban 2 százalékkal növekedni tudott a helyi statisztikai hivatalok adatai szerint. Szlovákiában éves adatot még nem adtak ki, de ők minden negyedévben növekedni tudtak. Az utolsó negyedévben a tavalyi utolsó negyedévhez képest két százalékkal növekedett a gazdaságuk.

A recesszió mélyülése több okra vezethető vissza. A magyar gazdaság eddig egyetlen motorja, az ipari termelés, illetve az exportszektor az utolsó negyedévben lendületet vesztett. Az európai gazdasági helyzet romlásától ezek az ágazatok sem tudták függetleníteni magukat. Az NGM közleménye szerint az aszály és európai válság a GDP-csökkenés oka.

A magyar GDP százalékos változása

A GDP többi összetevője pedig tovább folytathatta mélyrepülését. A lakossági fogyasztás lényegében 2006 óta megállás nélkül zuhan, a vállalati beruházások csökkennek, a kormány az állami beruházásokon spórol. A termelő ágazatok közül az építőipar nem bír magára találni, a szolgáltatószektor pedig a gyenge belföldi kereslet és a költségvetési megszorítások harapófogójába került. A mezőgazdaságban tavaly gyászos év volt, ez azonban várható volt, mert a 2011-es kiemelkedően jó terméseredményt nem lehetett megismételni, az aszály súlyos károkat okozott.

Nyolc éve egy helyben toporgunk, jöhet a kilencedik

A gyászos év vége azt eredményezte, hogy a teljes 2012-es évben a magyar gazdaság 1,7 százalékos mértékben húzódott össze. Ezt nemrég Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter is megelőlegezte egy újságjegyzetében. 2011 végén, amikor a 2012-es költségvetést fogadtatta el a kabinet a parlamenttel, még másfél százalékos, aztán év vége előtt nem sokkal már csak félszázalékos növekedést valószínűsített a kormány.

A tavalyi recessziót megelőzően 2009-ben - a már említett világgazdasági válság miatt - volt idehaza gazdasági visszaesés, akkor 6,8 százalékos zsugorodást mért a KSH. Azt 2010-ben és 2011-ben 1,3, illetve 1,6 százalékos bővülés követte. A magyar gazdaság így jelenleg a 2004-es szinten teljesít, azaz akkora értéket állított elő, mint nyolc évvel ezelőtt.

A kilátások sem rózsásak. A Portfolio.hu által megkérdezett elemzők becslésének átlaga nullaszázalékos gazdasági növekedést valószínűsít 2013-ra, ha így lesz, akkor kilenc év úgy telne el, hogy a magyar gazdaság nem növekszik. Mindez a régiós összehasonlításokban is meglátszik. Az ország fejlettségét jelző, egy főre eső GDP-mutató alapján képzett rangsorban Magyarország az EU-hoz legutóbb csatlakozott 13 ország közül az utolsók között van, miközben bő tíz éve még az élbolyba tartozott.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője az átlagnál valamivel optimistább. Az első negyedévben véget érhet a technikai értelemben vett recesszió, mivel az ipari termelés az év elején éles fordulatot vehet, annak hatására, hogy a Suzuki visszatért a két műszakos termeléshez, a Mercedes elkezdte a CLA gyártását, valamint februárban elindul a termelés a GM szentgotthárdi motorgyárában is - írja közleményében. Igaz, azóta a Suzuki bejelentette, hogy márciusban ismét csak egy műszakban fognak termelni. A kilátásokra nézve biztató a német bizalmi indexek javulása, valamint az ipari új rendelésállomány novemberi meredek megugrása. Éves szinten azonban csak fokozatosan térhet vissza szerinte a növekedés. "Mivel a gazdaság csak lassan lábalhat ki a recesszióból, az idén mindössze 0,2 százalékos növekedésre számítunk, jövőre azonban némileg, 1,5 százalékra gyorsulhat a növekedés üteme" - állítja.

A hosszú ideje tartó lejtmenetet jól mutatja, és lassú kilábalást valószínűsít, hogy a fogyasztói bizalmat mérő index 2005 óta csökken Magyarországon. Az idén már az is jó eredménynek számított, hogy nem mi voltunk a globális lista utolsó helyén, és Görögországot megelőztük.

A Nielsen globális fogyasztói bizalmi indexe

Forrás: Nielsen
Forrás: Nielsen

Jövőre sem néz ki egy gyors felpattanás. Az elemzők ma arra számítanak, hogy mindösszesen 1 százalékot alig meghaladó növekedés valószínű. A magyar gazdaság ennél többet nem nagyon tud kipréselni magából, amit az is jelez, hogy a gazdaság középtávú, úgynevezett potenciális növekedési képessége a jegybank becslése szerint nulla és fél százalék között van.