Ami a drágaság évében is olcsóbb lett

Vágólapra másolva!
Az egész éves infláció közel 6 százalékos volt tavaly, de ennek ellenére több mindent olcsóbban vehettünk meg mint 2011-ben. Nem hatott péládul az infláció a tévékre, a használt autókra és a krumplira.
Vágólapra másolva!

Megtört a kiugróan magas inflációs adatok sora januárban. Decemberben még 5 százalék felett volt az infláció, januárban már 3,7 százalékon állt az átlagos drágulás üteme. Pedig tavaly még az Európai Unión belül Magyarországon volt a legmagasabb az infláció. Az egész éves adatok részletezéséből azonban látszik, hogy pár dolog 2012-ben is olcsóbb lett, mint egy évvel korában.

A krumpli ellenált

A tavalyi rossz termés csak nyár végére vált nyilvánvalóvá, az élelmiszerárak drasztikus emelkedése így ősztől indult meg. Volt azonban olyan alapvető élelmiszer, amely nem tudott eléggé drágulni ahhoz ősszel, hogy ellensúlyozza az év eleji áresést: a krumpli és a liszt. Utóbb végül csak 3,5 százalékkal lett olcsóbb, de a burgonya tekintélyes áresést mutatott egy év alatt. 2012 február és április között egy kiló krumpli több mint 100 forinttal volt olcsóbb mint egy évvel korábban - 200 forint feletti árak helyett 100 forint körül volt kilója (boltonként természetesen más és más árakkal találkozunk, a KSH mintát vesz, ebből számol országos átlagot).

Az év eleji olcsóság után ősszel már azt tapasztalhatták a vásárlók, hogy a burgonya nem csak, hogy egyre drágul, de az ára jóval a tavalyi fölé kerül (januárban már 70 forinttal kilónként). A több mint 100 forintos árcsökkenésből és az őszi drágulásból végül előbbi lett erőteljesebb, így 2011-hez képest tavaly majdnem 20 százalékkal lehetett olcsóbban venni a krumplit.

Olcsóbb lett tévét cserélni

Az árakra rengeteg tényező hat, nem csak attól függenek, hogy milyen költséggel (szállítás, munkaerő, anyag) lehet előállítani valamit, hanem az is, hogy mennyit kínálnak belőle, illetve, hogy a vásárlók keresik-e, meg tudják-e venni a terméket. A több évig használt, úgynevezett tartós fogyasztási cikkek árszínvonala az előző két évben csökkent, amelyben annak is fontos szerepe volt, hogy a szűkülő pénztárcákból előbb költenek élelmiszerre az emberek, mint új hűtőre. Bár Varga Mihály tárca nélküli miniszter attól várta a fogyasztás beindulását, hogy előbb-utóbb mindenkinek le kell cserélnie a hűtőjét.

A hűtők ára tavaly nem változott érdemben, olcsóbbak lettek viszont a tévék, a statisztika szerint átlagosan mintegy 10 százalékkal. A KSH a legkeresettebb típusok árát figyeli a kiválasztott boltokban, így a 76-82 centi képátlójú, 16:9 képarányú LCD-tévéket, a 81 centis full HD, LCD-LED-készülékeket, de 3D nélkül, és a 102-106 centis LCD-LED-televíziókat, szintén 3D nélkül. Januárban több mint 13 ezer forinttal volt olcsóbb egy átlagos 76-82 centis LCD-tévé a KSH-felmérés szerint, mint egy évvel korábban.

A technika fejlődése persze befolyásolja a termékek árát, hiszen egy új technológia bevezetése után azt mindig drágábban, majd ahogy elveszíti újdonságát, egyre olcsóbban kínálják a boltok ugyanazt a típust. A KSH ezt úgy követi, hogy évről évre frissítik a legkeresettebb termékeket az egyes kategóriában. 2011-ről 2012-re nem változott a lista, de 2013-ban kikerült a korábban figyelt 60-70 centis tévékategória, és helyette lépett be a 102-106 centis.

Harmadával olcsóbb használtautók

A 2012-es év másik árzuhanását láthatták, akik figyelték a használtautó-piacot. Az elmúlt években nem változtatott a KSH a vizsgált autótípusokon. A felmérésben szereplő 15 autótípus közt van Opel Corsa, Suzuki Swift, Fiat Punto, Peugeot 207, Volkswagen Polo és Ford Mondeo is. Csak annyi változás volt, hogy 2011-ben a 2007-es, 2012-ben a 2008-as, idén pedig már a 2009-es évjáratú használtautókat veszik figyelembe ezekből a típusokból.

A használtautók ára 2009 óta, vagyis a válság kezdetétől esik (az új autóké 2011-ben és 2012-ben csökkent). Ha vennénk egy statisztikai átlagkocsit 2009-ben 1 millió forintért, akkor az árváltozások alapján ugyanazt 2012 végén 663 ezer forintért kapnánk meg, vagyis harmadával olcsóbban. A Használtautó.hu részletesebb adatai szerint csak az idősebb használtautókra igaz az árcsökkenés, az oldalon 0-2 éves kor között eladásra kínált autók átlagára még növekedett is 2012-ben. A KSH viszont mindig a 4 évvel korábbi évjáratot veszi figyelembe, ebben a kategóriában a Használtautó.hu átlagára 3,1 millióról 2,9 millióra csökkent.

A használt kocsik piacán százával állnak azok a járművek, amelyeket a tulajdonosuk devizahitelre vásárolt, de az árfolyam emelkedése miatt vagy más okból nem tudja már fizetni. Ezeket 0 forintért, a hitel átvállalásával lehet elvinni. A válságban kevés embernek futja autót venni akár csak használtan is, így aki meg akar szabadulni régi járművétől, az kénytelen lejjebb engedni az árat. Ez hajtja a használtautók KSH által mért árcsökkenését.

Januárban nagyot esett az infláció

Decemberről januárra nagyot esett az inflációs ráta, de ez nem jelenti azt, hogy eddig ne lettek volna olcsóbbá váló termékek. Most úgy tűnik ráadásul, hogy reális, hogy év végére már megközelítheti a 3 százalékos inflációs célt az áremelkedés üteme. Tavaly év végén 5 százalék volt még az átlagos drágulás, duplája az európai átlagnak, januárban már csak 3,7 százalék.

Az egyetlen számba sűrített ütemcsökkenés mögött ellentétes folyamatok húzódnak. Az elmúlt hónapok az élelmiszerárak elszabadulásának veszélyéről szóltak, miután tavaly az egész világon rontotta a termést az aszály. Ez látszik is a statisztikákban, de a drágulást ellensúlyozták más hatások, például, hogy a 2012 elejétől élő áfaemelés már kiesett az éves összehasonlítású adatokból.

Az inflációs rátát ugyanis leggyakrabban úgy használjuk, hogy az árszínvonalat az egy évvel korábbi szinthez hasonlítjuk. Ez azért hasznos, mert például a paradicsom nyáron értelemszerűen olcsóbb, mint télen, vagyis hónapról hónapra összehasonlítva az árakat az idénytől függő termékek bezavarhatnak. Az éves összehasonlítással viszont ezt megspóroljuk.