A Magyar Telekom növelte bevételét

Vágólapra másolva!
Az energia-üzletágat nyomás alatt tartja a rezsicsökkentés, jelentette ki a Magyar Telekom vezérigazgatója. A piacvezető telekomcég vezetői szerint ésszerű lenne ismét meghirdetni a negyedik mobilfrekvenvcia-tendert. A cég 2013-as várakozásai visszafogottak.
Vágólapra másolva!

Öt év óta először tudta növelni bevételét a Magyar Telekom Nyrt., 2012-ben a cég éves forgalma 1,6 százalékkal, 607,1 milliárd forintra emelkedett - jelentette be Christopher Mattheisen elnök-vezérigazgató. A kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti (EBITDA) üzemi eredmény az elmúlt évekhez hasonlóan csökkent, ezúttal 4,4 százalékkal. A főbb tevékenységek közül a vezetékes hang- és adatátvitel mellett a mobil hangforgalomból származó bevételek is csökkentek, ezt csak a mobil adatátvitel, a tévé- és informatikai szolgáltatások, illetve az energiaértékesítés növekedése tudta ellensúlyozni.

A társaság a csoportszintű bevételek szinten tartását vagy legfeljebb 3 százalékos csökkenését várja 2013-tól, az EBITDA eredményben 4-7 százalék közötti csökkenést prognosztizál, beruházásainak értékét várhatóan 5 százalékkal mérsékli. Christopher Mattheisen a távközlési szektorra kivetett különadót ismét diszkriminatívnak nevezte, a vezetékekre kirótt közműadóval kapcsolatban pedig úgy fogalmazott, az nem ösztönzi a vállalatot fejlesztésekre.

Ésszerű azt várni, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság még az idén új frekvenciatendert ír ki a Kúria által megsemmisített eljárás helyett - mondta Thilo Kusch pénzügyi vezérigazgató-helyettes. A vállalati vezető a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: mindenki tudatában van annak, hogy a spektrumkérdés sürgető, és hogy a tender kiírása nem várhat örökké. Mivel az előző eljárás óta ment tovább az idő, ezért ésszerű lehet azt is várni, hogy a hatóság több frekvenciát kínál értékesítésre, mint legutóbb - tette hozzá.

A mobil szegmens eladásait 2012-ben egyértelműen az okostelefonok térnyerése jellemezte, a negyedik negyedévben a szerződéses ügyfelek által vásárolt készülékek 90 százaléka már ilyen volt. A társaság hálózatában 1,6 millió mobil szélessávra csatlakozni képes készüléket használnak, emellett 300 ezerre nőtt az interaktív tévé-előfizetők száma. A lakosságra vetített 3G-lefedettség jelenleg 81, a 4G lefedettség 27 százalékos.

Az energia-kiskereskedelmi üzletágban problémát okoz, hogy az előírt rezsicsökkentés miatt az előfizetőknek kiszámlázott díjakat csökkenteni kellett, ám egyelőre nem biztos, hogy ezt a kieső bevételt a nagykereskedelmi partnernél érvényesíteni tudja a cég. Ha nem lesz lehetősége olcsóbban venni az áramot, akkor a Magyar Telekomnak "felül kell vizsgálnia" az ezzel kapcsolatos üzleti stratégiáját - jelezte Christopher Mattheisen. Az energia viszonteladása önmagában nem termel érdemi profitot, de mivel össze van csomagolva a többi szolgáltatással, kulcsszerepet játszik az előfizetők lemorzsolódásának megakadályozásában.

Az [origo]-t kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.