Varga: Adjunk egy kis időt a forintnak

Vágólapra másolva!
Vissza fog erősödni a forint - erre számít legalábbis Varga Mihály, aki szerint a kormánynak van lehetősége beavatkozni, ha mégse így történne. Új devizahiteles akció helyett inkább a korábbiak kihasználását támogatná, miközben nem teljesen elégedett elődje, Matolcsy György minisztériumának szakmai munkájával.
Vágólapra másolva!

"Bár 15 éve én már voltam itt, de ez nem alapja semminek, ne legyen retrohangulat, dolgozni jöttem ebbe a minisztériumba" - mondta Varga Mihály, aki az első napját töltötte a Nemzetgazdasági Minisztériumban. A miniszter "kiszámítható, nyugodt gazdaságirányítást" ígért. Két órával Varga sajtótájékoztatója előtt Orbán Viktor miniszterelnök a Parlamentben éles támadást intézett az energiaszolgáltatók ellen, és további rezsicsökkentést helyezett kilátásba.

Varga az [origo] kérdésére erről azt mondta, "viták eddig is voltak a külföldi cégekkel, egy új miniszter érkezésével ez nem változik meg". Hozzátette viszont, hogy a baj akkor van, ha a felek véleményének megismerése elmarad. Azt ígérte, az NGM nem alkot majd olyan jogszabályokat, amelyeket az érintettek nem véleményezhettek.

Nem spekulálok

Az euró hétfőn bőven 303 forint fölé drágult arra a pénteki eseményre, hogy Matolcsy György gyakorlatilag kiüresítette a jegybank két korábban kinevezett alelnökének posztját. Varga Mihály egyrészt azt mondta, stratégiai együttműködést terveznek aláírni a jegybankkal, másrészt viszont igyekezett nyugtatni a piacokat.

285 forintos euróárfolyammal készült a költségvetés, Varga szerint ez jelenti "a gazdaságpolitika egyik horgonyát", és azt mondta, hogy a forint rövid távú ingadozása nem érdekli. "Ha tartósan eltér az árfolyam, akkor a kormány változtatni fog" - tette hozzá. Ezzel együtt a miniszter arra számít, hogy megnyugszik az árfolyam, "adjunk egy kis időt a forintnak" - mondta. Nevetve hozzátette, hogy "nem azért mondtam, mert pozíciókat építettem ki. Semmilyen tőzsdei műveletben nem veszek részt, nem spekulálok".

Odaszúrt Matolcsynak

Matolcsy György 3 államtitkárát és 5 helyettes államtitkárát vitte magával a jegybankba, ezekre és más pozíciókra keres ember Varga. Egyelőre három nevet jelentett be: Gondos Judit, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal főtanácsadóját kéri fel közigazgatási államtitkárnak, Csillik Zita lett a sajtószóvivője (ő az NFÜ-től került át), Rákosi Balázst vitte magával kabinetfőnöknek - ő korábban is Varga mellett dolgozott. Az államtitkárok, akik eddig is az NGM-ben voltak, maradnak helyükön.

Varga elárulta, hogy délelőtt tartottak egy minisztériumi gyűlést, ahova Orbán Viktor miniszterelnök is ellátogatott. A kormányfő elvárása az volt, hogy az NGM változatlan struktúrában a 2010-es kormányprogramot hajtsa végre, vagyis csökkentsék az államadósságot, tartsák 3 százalék alatt a deficitet, és növeljék a foglalkoztatottságot.

Varga is elmondta a dolgozóknak az elvárásait. Bár azt hangsúlyozta, hogy a nagy átalakításoknak vége, és már csak a finomhangolást végzik, finoman kritizálta az elődje, Matolcsy György által vezetett minisztérium munkáját. Varga azt mondta, korábban a pénzügyminisztériumi szakmai anyagok használhatóak voltak, ez az elmúlt években megváltozott. "A szakmai munka adott, a minőségét mindig lehet javítani. Valakinek ez sikerült, valakinek nem, sőt volt olyan is, akinek fordított irányban sikerült változtatni" - fogalmazott burkoltan az új miniszter.

Varga Mihály szeretné helyreállítani a bizalmat mind a hazai, mind a külföldi gazdasági szereplők irányába, így a szakmai érdekképviseletekkel való párbeszéd jelentőségét hangoztatta. A miniszter kedden a Magyar Kereskedelmi- és Iparkamara évnyitó ülésére látogat el.

Nem lesz új devizahitel-fegyver

A kormány tárgyal a Bankszövetséggel, Kovács Levente elnökkel és Gyuris Dániellel már találkozott is Varga. Azt mondta, a már meglévő eszközöket kell használni, mert ezeket még nem teljes mértékben használták ki, az eszközök bővítését nem tartja célszerűnek. Fontosnak tartotta elmondta, hogy csak olyan változtatások képzelhetőek el, amelyről a Bankszövetség véleményt alakít ki. A napokban több ötlet is felmerült a devizahitelesek újabb megsegítésére - annak tehát ellent mondott Varga, hogy új típusú eszközökön törnék a fejüket.

Doubravszky György pénzügyi biztos hétfőn ismertette ötletét, amely a devizahitelesek megmentéséről szól. Varga azt mondta, a biztossal a következő napokban akar majd tárgyalni a devizahitelezésről.