Vágólapra másolva!
A kínai gazdaság már az európai felett áll, ha így fejlődik tovább 2016-ban már lenyomja az Egyesült Államokat is.
Vágólapra másolva!

Kína gazdasága oly mértékű fejlődésen ment át az utóbbi években, Európáé pedig olyannyira legyengült, hogy Kína gazdasági teljesítménye már meghaladja az euróövezetét, és 2016-ra maga mögé utasítja az Egyesült Államokat is - írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung online kiadása a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) elemzése alapján pénteken.

Bizton lehet számítani arra, hogy Kína gazdasága a következő években tovább növekszik, és a világgazdasági növekedés motorjaként szolgál majd. Abban az esetben azonban, ha nem nyernek még nagyobb lendületet a strukturális reformok, az országnak súlyos problémákkal kell majd szembenéznie - állapítja meg a párizsi székhelyű szervezet tanulmánya.

Az OECD az idén 8,5 százalékos, jövőre pedig 8,9 százalékos GDP-növekedésre számít Kínában a 2012. évi 7,8 százalék után. A tanulmány azonban rámutat a növekedés kockázataira is, ami 2013-ban elsősorban az export csökkenése és az infláció növekedése formájában jelentkezhet. A kockázatok között szerepel az ingatlanpiaci árrobbanás, az egyenlőtlenségek fokozódása, valamint a lakosság elöregedése is.