Egy éven belül lerázzuk az IMF-hitelt

Vágólapra másolva!
Matolcsy György jegybankelnök szerint egy év múlva már nem tartozunk a Nemzetközi Valutaalapnak, igaz arról nem beszélt, hogy a 2008-as hitelnek volt olyan része, amelyet az Európai Uniótól kapott az ország. Devizahiteles-mentés nem lesz a tartalékból, viszont a növekedésösztönző hitelprogramot kiterjeszthetik.
Vágólapra másolva!

"Nem" - válaszolta kurtán Matolcsy György jegybankelnök a Heti Válaszban megjelent interjú azon kérdésére, hogy elképzelhetőnek tartja-e felhasználni a devizatartalék egy részét a devizahitelezés végleges rendezésére.

Szerdán Cséfalvay Zoltán államtitkár beszélt arról, hogy a kormány nem fog új eszközöket bevetni a devizahiteles lakosok problémáinak kezelésére, igaz a Figyelőben megjelent interjúban Orbán Gábor pénzügyi államtitkár egy lehetséges új adósmentésről beszélt. A jegybank a devizahiteles cégekkel foglalkozik, az áprilisban meghirdetett gazdaságélénkítő programban felkínálták a vállalkozások számára, hogy átválthassák forinthitelre a devizában vezetett tartozásukat.

Matolcsy az interjúban azt mondta, a monetáris tanács meghosszabbíthatja a programot, és a jelenleg rendelkezésre álló keretet is megemelheti. A devizahitelek átváltására és a cégek beruházását ösztönző hitelekre is 250-250 milliárd forintot biztosít a jegybank, ezt emelhetik tovább, ha úgy értékelik a program augusztusi lezárása után.

Az MNB programja kvóták szerint osztja szét a keretet a bankok között úgy, hogy a kisebb pénzintézetek kedvezőbb helyzetbe kerülnek. A jegybankelnök szerint ma a lehetségesnél kisebb a verseny a bankok között, ezért "a jegybank eszköztárát a bebetonozott monopolpozíciók feltörésére, az ország pénzügyi működési költségeinek csökkentésére kívánjuk felhasználni".

Azok a bankok, amelyek felveszik a jegybank 0 százalékért nyújtott hitelét, de nem adják tovább, büntetőkamatot kapnak - mondta Matolcsy. Ennek mértékét a monetáris tanács május végéig véglegesíti, de annyit elmondott a jegybankelnök, hogy nagyobb lesz, mint 2,5 százalék, vagyis az az érték, amelyért a bankok kihitelezhették az ingyen kapott pénzt.

Matolcsy szerint az előző jegybanki vezetés, vagyis Simor Andrásék "félreértelmezték" a jegybank szerepét, nem alkalmazkodtak a válság utáni környezethez. "Így nézett ki a korábbi jegybanki ultraortodox filozófia" - így nevezte Simorék politikáját Matolcsy.

Nem lenne kérdés, hogy az országot kiengedik-e a túlzottdeficit-eljárás alól, alacsonyabb kamat lenne, több munkahely, olcsóbb hitelek, ha együttműködő lett volna a jegybank a kormánnyal - állította Matolcsy. Arról is beszélt, hogy egy év múlva már teljesen ki lesz fizetve az IMF-hitel. A Valutaalap honlapján található fizetési ütemezés szerint 2014 szeptemberében fizet Magyarország utoljára a 2008-ban felvett hitelért. Ha Matolcsy szó szerint értette, hogy egy év múlva már nem lesz IMF-adósság, az azt jelentené, hogy hamarabb fizeti vissza az ország a tartozást, mint az eredeti menetrend szerint kellene. Igaz, az Európai Unió által biztosított részeket még az után kell fizetni.

A jegybankelnök szerint felmerült, hogy a monetáris tanács két-három lépésben viszi le az alapkamatot, de ez szerinte kevésbé lett volna kiszámítható, több kockázattal járt volna. Így inkább a lassú kamatcsökkentés és mellette az olcsó hitelek nyújtása mellett döntöttek.

Az MNB átalakításáról azt mondta, szerinte a jegybank "szellemi ereje" nőtt azzal, hogy az NGM-ből 30-40 szakember átkerült az MNB-be. A korábbi dolgozók közül viszont volt olyan, aki "szégyenérzettől hajtva hagyja el a jegybankot" - állította Matolcsy György.