Nekilát a kormány a költségvetésnek

Vágólapra másolva!
A közalkalmazottak bére továbbra is befagyasztva, a nyugdíjak viszont legalább a 2,8 százalékosra tervezett inflációval emelkednek.
Vágólapra másolva!

Jövőre 2,8 százalékos inflációval és 295,1 forintos euróárfolyammal számol a kormány - derül ki a jövő évi költségvetési törvényjavaslat összeállításához szükséges tájékoztatóból, mely a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) honlapján jelent meg.

A minisztériumok és más állami intézmények számára készített, iránymutatásokat tartalmazó dokumentumban az áll, hogy a kormány az idei évhez hasonlóan 2014-ben is a GDP 2,7 százalékát kitevő államháztartási hiányt tervez. Cél a GDP 79,2 százalékára rúgó államadósság további csökkentése is, bár arról nem esik szó, hogy mennyivel.

Részletes számokat egyébként sem vonultat fel a tájékoztató, azt említi csak meg, hogy a nyugdíjak emelésénél számolni kell a tervezett inflációval. Változatlan mértékű illetményalapot ír elő viszont a közalkalmazottaknak, vagyis az ő bérük nem emelkedik az infláció mértékével sem. A létszám is csak az év közben belépett fejlesztésekkel növelhető.

A költségvetés tervezésének menetrendjéről azt írja az NGM, hogy az egyes fejezetek gazdái július 23-áig megküldik a saját tervüket, majd a tárca egyeztető értekezleteket tart velük. A kormány szeptember 12-én átadja a törvényjavaslat tervezetét a Költségvetési Tanácsnak, a miniszter pedig szeptember 30-áig benyújtja a törvényjavaslatot a Parlamentnek.