Több banknál is emelkedik a tranzakciók díja

Vágólapra másolva!
A hitelintézetek szeptemberben és októberben tömegesen emelik a díjaikat. Ingyenes számlacsomagokat már csak kifejezetten magas jövedelemmel és komolyabb megtakarítással találnak az ügyfelek. A drágítás nem véletlen: a kormány augusztustól emelte a tranzakciós adót, ezt pedig a bankok ránk hárítják, hiába is mondogatják azt kormánytisztviselők, hogy nem így lesz.
Vágólapra másolva!

A következő napokban-hetekben szinte minden banknál változnak a számlavezetés, a kártyahasználat és más szolgáltatások díjai - derül ki a Világgazdaság összeállításából. A lap azt írja: a tranzakciós illeték augusztus 1-jétől érvényes emelését a hitelintézetek többsége szeptemberben kezdi érvényesíteni a kondícióiban, néhány banknál viszont csak októbertől nőnek a díjak.

Az új teher a készpénzes tranzakcióknál 6 ezrelék, és nincs felső határa, az elektronikus műveleteknél pedig 3 ezrelék, de alkalmanként maximum 3000 forint.

A lap szerint ingyenes számlacsomagokat már csak kifejezetten magas jövedelemmel és komolyabb megtakarítással találnak az ügyfelek, a kártyás vásárlás pedig egyre több banknál lesz fizetős.

A nem százalékosan meghatározott, hanem összegszerű tételek is emelkednek több hitelintézetnél. Több banknál nő a számlacsomagok alapdíja, emelkedik a bankkártyák éves díja, a tranzakciókhoz kapcsolódó fix díjak mértéke, és néhány egyéb tétel, például a kártyaletiltás vagy a PIN kód cseréje is többe kerül ősztől.

A kormány ez év januárjában vezette be a tranzakciós adót a bankműveletek (utalás, készpénzfelvétel, hiteltörlesztés) és más pénzügyi tranzakciók (például valutaváltás, sárga csekk befizetése) után. Az adót a bankoknak kell megfizetniük, de már a bevezetés előtt látható volt, hogy a bankszektor aligha nyeli le az újabb adót. Kormánytisztviselők azt hajtogatták, hogy az adót a bankok nem fogják az emberekre és a vállalati ügyfeleikre hárítani. Nem így lett. A banki szolgáltatások különböző fajtái durván drágultak az idén, a statisztikai hivatal adatai szerint mintegy 30 százalékkal. Ez magában foglalja a számlavezetési díjak és a tranzakciók után felszámított jutalékok emelését is.