Még soha nem csökkent így az alapkamat

Vágólapra másolva!
Feladta az eddigi kamatcsökkentési ütemet az MNB, de nem sokat lassított: 25 helyett 20 bázisponttal mérsékelte az alapkamatot. Ilyen mértékű vágás Magyarországon még nem volt.
Vágólapra másolva!

A korábbi 25 bázispontos ütemet hátrahagyva most 20 bázisponttal csökkent a jegybanki alapkamat. A kamat csökkentése éppen egy éve kezdődött, azóta hónapról hónapra 25 bázisponttal mérsékelte az MNB. A kamatszint így júliusra rekord alacsonyra, 4 százalékra süllyedt, szerdától pedig 3,8 százalék az irányadó ráta.

Afelől korábban is csak keveseknek volt kétsége, hogy kedden is az alapkamat csökkentésére szavaz a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. A Reuters hírügynökség által a múlt héten megkérdezett 22 elemzőből csak egy akadt, aki a szinten tartását várta.

Peter Attard Montalto, a japán Nomura Bank feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzője szerint a külső körülmények alakulása alapján az MNB-nek most sem volt oka rá, hogy óvatosabb stratégiára váltson, ha tényleg 3 százalék körüli szintre akarja vinni az alapkamatot.

Montalto azt írta, a magyar eszközök kimondottan jól teljesítettek az elmúlt hetekben, annak ellenére, hogy általában a feltörekvő piacokról elég sok forrást vontak ki a befektetők. Az országkockázati felár alacsony, az infláció nemkülönben, a monetáris tanácsról pedig tudható, hogy a lehető leggyorsabban akarja levionni a kamatot - érvelt az elemző.

Matolcsy György jegybankelnök a legutóbbi döntés utáni sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a tanács tagjai elkötelezettek a vágás folytatása mellett, hogy ezzel segítsék a gazdasági növekedést, a cél a 3-3,5 százalék közötti kamatszint. Egyúttal megemlítette, hogy a csökkentés akár kisebb lépésekben is folytatódhat.

A monetáris tanács döntése meglepte a piacot, mert Matolcsy közlése alapján a befektetők számítottak rá, hogy nem 25 bázispontos lesz a változás, de a többség csupán 10 bázispontos vágást várt - írta kommentárjában az Equilor pénzügyi szolgáltató.

A 25 bázispontoktól való eltérés nem gyakori, de nem is példátlan a világ jegybankjainak gyakorlatában, bár inkább olyan országokban szokott előfordulni, ahol a kamat 0 százalék közelében van. A japán központi bank, például, többször is élt ezzel az eszközzel az elmúlt években.