Hatodszorra írták át az idei költségvetést

Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés kedden elfogadta az idei költségvetés hatodik módosítását. A változtatásra egyebek mellett a pedagógusbér-emelés finanszírozása, az E.ON magyarországi gázüzletágának megvásárlása és a takarékszövetkezeti integrációval összefüggő tőkeemelés miatt volt szükség.
Vágólapra másolva!

A parlament 218 igen, 24 nem szavazattal, 1 tartózkodás mellett fogadta el Varga Mihály előterjesztését, amely összesen 171 milliárd forinttal növeli a költségvetés központi alrendszerének hiányát. A nemzetgazdasági miniszter két héttel ezelőtti expozéjában hangsúlyozta, hogy az európai uniós módszertan szerinti hiánycélt nem veszélyeztetik a módosítások.

A idei büdzsé bevételi főösszege 15 325 milliárd, kiadási főösszege pedig 16 376 milliárd forintra nő, így a tervezett hiány 1050 milliárd forintra emelkedik.

A jövő évi költségvetés tervezéséről Varga Mihály pár nappal ezelőtt azt nyilatkozta, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium 2,9 százalékos hiánnyal és 2,4 százalékos inflációval számol. Varga szerint a reklámadó bevételeivel nem számolnak, mert a 3 százalék alatti hiánycél a nélkül is tartható.

Hangsúlyozta, hogy olyan költségvetést kell tervezni, amely biztosítja, hogy Magyarország nem kerül vissza a túlzottdeficit-eljárás hatálya alá. Az idén már nem lesz további önkormányzati adósságátvállalás, azt pedig hogy jövőre lesz-e, még vizsgálják.