A dolgozók kutyamegőrzőt kapnak, de bölcsődét nem

A hamarosan felépülő Facebook west campus látványtervei
Vágólapra másolva!
A Facebook lakóparkot épít az alkalmazottainak a szilícium-völgyi főhadiszállása mellett. A lakókat tejben-vajban füröszti a cég, ám meglepő módon például a bölcsődei és óvodai ellátás nem fordult meg a tervezők fejében.
Vágólapra másolva!
A Facebook dolgozóinak szánt lakások. Az uszoda mellé jár a sportkocsma, a jógastúdió és a bicikliszervíz is. Forrás: ktgy.com

A Facebook belépett az ingatlan bizniszbe. A cég egy majdnem 400 lakásból álló lakóparkot tervez építeni, a főhadiszállás közvetlen közelében. A Szilícium-völgynek ezen a részén 20 éve nem volt hasonló fejlesztés, a környéken pedig sokszor nem könnyű elhelyezést találni a dolgozóknak.

A lakópark 1-3 szobás apartmanokból áll majd, és a tervezők szerint minden rendelkezésre áll majd ahhoz, hogy a jellemzően sokat dolgozó és fiatal alkalmazottak megtalálják benne a számításukat.

Az uszoda természetesen alapból jár a komplexumhoz, de lesznek közös főzőcskézésre alkalmas közösségi konyhák és tetőtéri napozók is. A dolgos hétköznapok rohanásában a sarki kisboltban lehet majd bevásárolni, esténként a sportkocsmában lehet legurítani egy-egy sört, de lesz saját bicikliszerviz, személyi trénereket foglalkoztató jógastúdió, és napközbeni háziállat-megőrző is.

Míg azonban a dolgozók kutyáira és macskáira gondoltak a tervezők, a gyerekeikre egyelőre nem, vagy eleve nem is feltételezik, hogy a fiatalabb munkatársak családosak lennének. A lakóparkban ugyanis semmilyen lehetőséget nem kínálnak a kisgyerekek napközbeni elhelyezésére.

Amerikában a felmérések szerint az öt év alatti gyerekek 40 százalékánál a szülők heti rendszerességgel kénytelenek külső segítséget igénybe venni a felügyelethez, és a napközbeni elhelyezés problémáját egyértelműen csak a vagyonosabbak tudják megfelelően megoldani.

A vezető technológiai cégek közül több is próbál javítani a helyzeten, a Google például híresen jó az óvodai kínálatával. A Facebook is bőkezűen támogatja a kisgyermekes szülőket, és az anyák mellett az apáknak is négyhónapos „szülési szabadságot” ad, de úgy látszik, hogy a szülőket egyelőre nem ösztönzi arra, hogy a saját lakóparkjában oldják meg a gyerekek elhelyezését.

Az építkezés egyébként már a jövő hónapban elindulhat, az első bérlők pedig 2015-16-ban költözhetnek be.