Zágráb azt sem tudja, eladja-e a Mol az INA-t

Vágólapra másolva!
A horvát kormány világosan szeretné tudni, hogy eladó-e az INA. A Mol szerint "a részvénycsomag eladása csak egyike a vizsgált lehetőségeknek". A magyar olajtársaság pár napja tőzsdei közleményben írta meg, hogy előkészítik az eladást.
Vágólapra másolva!

A horvát kormány csütörtökön hivatalosan is felszólította a Molt, hogy egyértelmű választ adjon, el akarja-e adni az INA-részesedést. A Mol-nak közel 50 százalékos részesedése, és ehhez kapcsolódóan irányítási joga van az INA-ban.

"Horvátország úgy hiszi, fontos, hogy a Mol világosan jelentse be, ha feltétel nélkül értékesíteni akarja az INA-ban levő részesedését. Nem vitatjuk, hogy a Mol joga eldönteni, mit akar csinálni az INA-részvényekkel, de álláspontjának tisztázása kulcsfontosságú a kormány további lépéseinek szempontjából" - fogalmazott a kormány.

A horvát kormány maga sem tudja eldönteni, akarja-e az INA-t sok pénzért vagy sem. Zágráb először nem érdeklődött, majd a gazdasági miniszter azt mondta, hogy "szeretnék megfontolni" az elővásárlási jogukat, majd a miniszterelnök az "egyik legkomolytalanabb és legfelelőtlenebb" javaslatnak nevezte a vásárlást.

Egyes számítások szerint 510 milliárd forintnak megfelelő összeget kellene kifizetni az INA-ért, ha valaki megvásárolná. A Mol november 8-án a Budapesti Értéktőzsde honlapján közölte, hogy az ügyvezető testület felhatalmazást kapott arra, hogy készítse elő a Mol INA-ban meglévő részesedését. Csütörtökön a Reutersnek azt mondták, "a részvénycsomag eladása csak egyike a vizsgált lehetőségeknek".