Többmilliós bírság jár az illegális cigiárulásért

Vágólapra másolva!
Minimum 5, de akár 500 millió forintra is büntethetik annak a vegyesboltnak a tulajdonosát, ahol az adóhivatal ellenőrei cigarettát kaptak. Cigarettát júliustól csak trafikban lehet árulni.
Vágólapra másolva!

Az adóhivatal két munkatársa bement egy vegyesboltba Zala megyében, kértek két doboz sört és egy doboz cigarettát. Az eladó kiszolgálta őket, ez lett a veszte. Cigarettát ugyanis július 1-jétől már csak trafikokban lehet árulni. A vegyesboltban engedély nélkül árulták a cigarettát, ráadásul még nyugtát sem adtak róla (ami logikus, mert ha adnak róla, akkor a bizonylat buktatja le a vegyesboltot). A sör eredetét sem tudta igazolni az eladó, derül ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közleményéből.

Az egy doboz, engedély nélküli cigaretta nagyon sokba kerülhet a bolt tulajdonosának. Minimum 5, de akár 500 millió forintra is büntethetik. Az adózás alól kivont sör miatt is számíthat bírságra a tulajdonos, ehhez képest aprópénz a 150 ezer forint, amennyi a büntetés maximális összege.

A NAV a közlemény szerint most először bukkant olyan üzletre Zala megyében, ahol engedély nélkül árultak cigarettát. Az Origo több riportot is írt arról, hogy a júliustól teljesen átszabott trafikrendszer miatt a cigaretta jelentősen megdrágult, az utcán jóval olcsóbban hozzá lehet férni, persze illegális dohányhoz, de az utcán való árusítás új erőre kapott, virágzik, ettől talán nem független az, hogy a cigaretta utáni jövedékiadó-bevétel a nyár közepétől kezdve érdemben visszaesett.