A sokgyerekesek vesztenek az ekhóval

Vágólapra másolva!
Sokat veszített versenyképességéből az ekho, a több gyermeket nevelő adózók ezt választva nettó pozícióban is rosszabbul járnak, ráadásul alacsonyabb támogatások illetik meg őket – írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A Napi Gazdaság szerint az egykulcsos adó bevezetésének és a családi adókedvezménynek köszönhetően a korábban versenyképes és sokak által irigyelt egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulás (ekho) sokat veszített a fényéből, bizonyos esetekben rosszabbul is jár a munkavállaló. Az egykulcsos adónál alapesetben a munkáltató 27 százalék szociális hozzájárulási adót fizet a bruttó bér után, emellett a munkavállaló megfizeti az szja-t, ami 16 százalék, és az egyéni járulékokat, ami 18,5 százalék, ez összesen 34,5 százalék. Ezzel szemben az ekho esetében a munkaadó terhe 20, a munkavállalóé pedig 15 százalék.

Mindez a lap szerint azt jelenti, hogy a minimálbérig az általános szabályokat alkalmazzák, az e fölötti részre pedig az ekhót. Ha 300 ezer forint bruttó bért veszünk alapul, akkor az ekhós alkalmazott 245 ezer forintot visz haza, a klasszikus szabályok szerint adózók nettója azonban 196,5 ezer forint. Az ekhós ugyanakkor csökkentett összegű táppénzt kap és a nyugdíjszámításnál is vékonyabban fog a ceruza. A kisebb adótételért “cserében” ráadásul semmilyen szja-kedvezményt nem vehet igénybe az alkalmazott az ekho szerint adózó béréből, csak az általános szabályok szerinti részből. Ha valakinek a bruttó bére 300 ezer forint és ebből 98 ezer az általános szabályok szerint adózó rész, 202 ezer pedig az ekhós, akkor kedvezményeket csak a 98 ezer forintból kaphat. Ez csak az szja-t alapul véve 16, a kiterjesztett családi adókedvezmény esetében pedig 33 ezer forint maximális kedvezményt jelent.

Ha a ekhós munkavállaló három gyereket nevel, a lehetséges 99 ezer forint kedvezményből csak 33 ezret tud igénybe venni, a 202 ezer forint ekho szerint adózó rész után be kell fizetnie a 15 százalék adót. Ez tehát 300 ezer forint bruttó után 269 ezer forint nettót jelent majd jövőre, ami jóval kevesebb, mint a klasszikus szabályok szerint adózók nettója hasonló pozícióban. A három gyerek után járó kedvezményt ugyanis teljes mértékben érvényesíteni lehet 300 ezer forintnál, csak a munkaerő-piaci járulékot kell fizetni, ami 1,5 százalék. A nettó bér így 295,5 ezer forint. Összességében így a sokgyerekes ekhós nemhogy nettó szinten rosszabbul jár, mint a klasszikusan adózó munkavállaló, de a másik oldalon a csökkentett értékű támogatással − táppénzzel vagy nyugdíjalappal − is meg kell barátkoznia.