Piacbefolyásolás miatt újságokat büntetett az MNB

Vágólapra másolva!
Egy, a Mol-részvények árfolyamát megmozgató írás miatt 3-3 millió forintos bírságot szabott ki a jegybank a Napi Gazdaság és a Napi.hu kiadójára.
Vágólapra másolva!

Tiltott piacbefolyásolás miatt egyenként 3 millió forintra büntette a Napi Gazdaság Kiadót és a Napi.hu hírportált a Magyar Nemzeti Bank. A november 15-i keltezésű határozat hétfőn jelent meg a pénzügyi felügyeletet is ellátó jegybank honlapján.

Az MNB egy október 16-án, "Norvégia is figyelheti a Hernádi-ügyet" címmel megjelent írás miatt indított hivatalból piacfelügyeleti vizsgálatot. A Napi.hu-n, valamint a Napi Gazdaságban is megjelent cikkben az állt, hogy a norvég állami olajalap a Mol vezetője, Hernádi Zsolt elleni, horvátországi korrupciós eljárás miatt fontolóra veheti Mol-részvényeinek az eladását.

Az írás hatására a Mol-részvény aznap nagy forgalomban 6 százalékos árfolyamesést szenvedett el, végül 4,39 százalékos mínuszban zárta a kereskedést.

A Nap Gazdaságot nemrég megvette a Századvég Csoport, a Napi.hu azonban a Közép-európai Média és Kiadó Zrt. birtokában maradt.