Tesco-vezér: Elképzelhető, hogy adót csal egy beszállító

Vágólapra másolva!
Elképzelhető, hogy valaki, valahol a beszállítói láncban adózói szempontból kifogásolható magatartást folytat, a Tescónál azonban mindent megtesznek ennek kiszűrésére, s megszakítják a kapcsolatot azzal, aki nem tartja be az etikai normákat - nyilatkozta Nigel Jones, a Magyar Tesco vezérigazgatója a Népszabadságnak.
Vágólapra másolva!

A vezérigazgató a lap pénteki számában közölt interjúban Horváth András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal volt alkalmazottja azon állítására reagált, hogy a nagy kereskedő cégek éves szinten ezermilliárd forintnyi adót kerülnek meg az adóhatóság asszisztálásával.

"Teljesen átláthatóak vagyunk a hatóságok számára, rendszeresen ellenőriznek, vizsgálnak bennünket" - jelentette ki a vezérigazgató, aki arra a kérdésre, vajon a teljes beszerzési láncot megvizsgálják-e, azt válaszolta: "nem tudom megmondani a polcról levett tejről, hogy az pontosan melyik tehéntől származik. Ha azt kérdezi, lehetséges-e, hogy valaki, valahol a beszállítói láncban adózási szempontból kifogásolható magatartást folytat, akkor igen, ez elképzelhető".

Az áfacsalási ügy egészéről azt mondta: "Még sajnos vannak lyukak a hálón. Hogy mekkorák ezek a lyukak? Az inkább találgatás lenne. Hallani erről számokat, de azok is csak becslések".

Arról is beszélt, hogy az iparcikkek piaca éledezik, másutt viszont továbbra is tart a fogyasztás zuhanása, például a népegészségügyi termékadó (neta) által érintett kategóriák forgalma csökken, de kisebb a dohánytermékek fogyasztása is. A vezérigazgató várakozásai szerint jövőre szerény növekedésnek indul a magyar piac és a fogyasztói bizalom is lassan erősödni fog.