Feltámadt a BlackBerry?

BlackBerry
Vágólapra másolva!
Úgy néz ki, hogy a befektetők pozitívan értékelik az okostelefonokat gyártó BlackBerrynél folyó reorganizációt. Leglábbis a technikai kép alapján erre lehet következtetni. Az árfolyam a héten két fontos ellenállásán is túl jutott, ami alapján óriási tér nyílt meg előtte. A piaci hangulatot azonban mindenképpen érdemes lehet szem előtt tartani.
Vágólapra másolva!

Közel egy éve sikerült áttörnie a 2008 óta tartó csökkenő trendvonalat a BlackBerry árfolyamának, pontosabban kioldalazni a trendvonal alól, amely ezt követően még támaszt is nyújtott a papírnak.

A részvénynek azonban azóta sem sikerült tartósan emelkedő pályára állnia, az árfolyam 2013 végén új mélypontot állított fel 5,44 dollárnál.

BlackBerry havi grafikon (Nasdaq) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Az elmúlt két évben egy csatorna is megfigyelhető a BlackBerry chartján, legutóbb ennek az aljáról pattant fel az árfolyam. Ha kitart a lendület, akkor akár a csatornatetőt is megcélozhatja 18 dollárnál. Sőt, egy kitörés esetén akár 30 dollár közelébe is elérhetne a papír.

BlackBerry heti grafikon (Nasdaq) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Az optimista forgatókönyvet erősíti, hogy nemrégiben egy dupla ellenállást is legyűrt az árfolyam. A 2011 ősze óta tartó rövid távú csökkenő trendvonal mellett a 200 napos mozgóátlagot is sikerült maga mögött hagynia.

Egyelőre azonban még nem lehetünk biztosak abban, hogy tartósan is megragad a BlackBerry a markáns szintek felett. Lehet, hogy csak egy fals kitöréssel állunk szemben.

Ráadásul a csökkenő trend még mindig érvényben van, hiába jutott túl két meghatározó trendvonalon is az árfolyam. A trend megtöréséhez muszáj lenne magasabb szinten kialakítani egy lokális mély-, illetve csúcspontot. 2013 végén pedig a mélypont alacsonyabban volt, mint 2012-ben.

Egy 2013-ban keletkezett, és be nem töltetlen rés mégis kedvező hozam/kockázatot kínál. Ezek alapján ugyanis akár 15 dollárig is emelkedhet az árfolyam, melyet a fentebb említett fontos szintek alatt (trendvonal és a 200 napos mozgóátlag) jó lehet stoppolni.

BlackBerry napi grafikon (Nasdaq) Forrás: Bloomberg, Investor.hu