Átmentek a vizsgán az amerikai bankok

Vágólapra másolva!
Sikeresen vizsgáztak az amerikai bankok a Fed stressz tesztjén, a vizsgált harminc pénzintézetből csupán egynek nem sikerült teljesítenie a minimum előírásokat. Ez azt mutatja, hogy a tengerentúli bankok tőkehelyzete sokkal jobb, mint a válság idején. 
Vágólapra másolva!
  • Jól szerepeltek a Fed stressz tesztjén az amerikai bankok, a 30 főbb vizsgált pénzintézet közül 29 teljesítette a tőkemegfelésre vonatkozó minimális előírást.
  • A teszt során a Fed azt vizsgálta, hogyan változna a bankok tőkehelyzete, ha az amerikai munkanélküliségi ráta 11,25 százalékra emelkedne, a tőzsdéken 50 százalékos mélyrepülés következne be és a lakásárak 25 százalékkal zuhannának vissza. Ebben az extrém esetben az amerikai pénzintézetek 501 milliárd dolláros veszteséget könyvelnének el. Ebből 316 milliárd dollárt a különböző hiteleken és lízingeken elszenvedett veszteségek, 151 milliárd dollárt pedig egyéb veszteségek tennének ki.
  • A bankok tier-1-es tőkemegfelelési rátája átlagosan 7,6 százalékra esne vissza, ami magasabb, mint a 2009 elején lefutatott vizsgálat során mért 5,5 százalék. Egyedül a Zions Bancorpnak maradna az 5 százalékos minimum szint alatt a Tier-1-es tőkemegfelelési mutatója.
  • A kedvező eredmények után a Fed közölte, az amerikai bankszektor sokkal jobb állapotban van, mint öt évvel ezelőtt. A tőkehelyzetük folyamatosan javult a pénzügyi válság óta, és a hitelezési tevékenységük is megfelelőbb.
  • A sikeres stressztesztek után pluszban nyithatnak a nagy amerikai bankok. A Citigroup 0,2 százalékot, a Morgan Stanley 0,7 százalékot, a JP Morgan 0,1 százalékot, a Goldman Sachs 0,4 százalékot erősödhet nyitáskor.