Vágólapra másolva!
Hiába tett közzé a vártnál jobb negyedéves eredményeket a Nike, a befektetők mégis nagyot ütöttek tegnap a sportszergyártó részvényein. Ennek oka, hogy a társaság szerint a vártnál gyengébben alakulhatnak az eredményei a következő hónapokban, ami a kedvezőtlen devizamozgásoknak lehet majd betudható.
Vágólapra másolva!

Remekül sikerült a Nike legutóbbi negyedéve, a híres sportszergyártó cég 76 centes egy részvényre jutó profitot és 6,97 milliárd dolláros árbevételt ért el az előző, februárral végződő negyedévben. Mindkét érték felülteljesítette az elemzői várakozásokat, a szakértők ugyanis 72 centes EPS-re és 8,61 milliárd dolláros árbevételre számítottak előzetesen.

Az árbevétel évi 13 százalékos növekedése elsősorban a közelgő foci-vb-nek köszönhető, amire gőzerővel készül a Nike. A júliusig leszállítandó sportcipőik és sportruhák megrendelései 14 százalékkal ugrottak meg a negyedévben, ami túlszárnyalta az elemzői várakozásokat is. Kifejezetten Nyugat-Európában volt erős a kereslet az elmúlt negyedévben, ahol 30 százalékkal nőtt a társaság árbevétele (devizahatásoktól megtisztítva).

Forrás: Investor.hu

A társaság ugyanakkor jelezte, hogy a májussal végződő negyedévben az eredményei nyomás alá kerülhetnek a devizaárfolyamok számukra kedvezőtlen alakulása miatt. Az árbevétel nagy részét adó feltörekvő piacok devizáinak dollárral szembeni leértékelődése jelentősen visszavetheti a cég profitját, marginjait és forgalmát a jelenlegi negyedévben. Ez a kedvezőtlen folyamat pedig az idei év hátralévő részében is fennmaradhat.

Donald Bair pénzügyi vezérigazgató szerint a júniussal kezdődő pénzügyi évben az egy részvényre jutó profit növekedése a vállalat 13-17 százalékos céljai alatt alakulhat. A jelenlegi negyedévben pedig csupán egyszámjegyű, 7-9 százalék körüli lehet az árbevételük növekedése, miközben a szakértők átlagosan 12 százalékos bővülésre számítanak.

Az eredmények nyomás alá kerülése miatt érhető módon aggódik a Nike. A feltörekvő piaci devizák az elmúlt fél évben jelentős gyengülésen mentek keresztül, az argentín pezó értékének több mint 26 százalékát elvesztette a dollárral szemben. A nemzetközi folyamatok pedig nem abba az irányba mutatnak, hogy tartósan erősödni tudnak majd a feltörekvő devizák. A devizák gyengülése miatt pedig alacsonyabb lehet a Nike feltörekvő régiókban elért bevételének és profitjának értéke.

Forrás: Investor.hu

A hírekre több mint 3 százalékot ütöttek a Nike részvényein tegnap piaczárás után. A papírok egyébként továbbra is történelmi csúcs közelében találhatóak.

Forrás: Investor.hu