Tavaly alig volt kapcsolt energiatermelés

Vágólapra másolva!
Visszaszorulnak az áramot és hőt párhuzamosan termelő erőművek.
Vágólapra másolva!

Ellentmond a nemzetközi tendenciáknak a magas hatásfokú, áramot és hőt párhuzamosan termelő erőművek – az úgynevezett kapcsolt energiatermelés – hazai visszaszorulása, írja közleményében a Magyar Kapcsolt Energia Társaság. A szakmai szervezet szerint a mesterségesen alacsonyan tartott hőárak és az alacsony piaci áramár miatt a berendezések alig üzemeltek 2013-ban, a megtermelt árammennyiség tavaly már csak alig kétharmada volt a 2010-es értéknek.

Németországban és Lengyelországban 2020-ra a jelenlegi részarány megduplázásával emeli 20 százalék feletti értékre a párhuzamosan termelő erőművek részarányát. A szervezet tagjai úgy vélik: a közvetlen áramértékesítési lehetőségének megteremtése, a hatékonyságnövelő beruházások támogatása, valamint az alacsony károsanyag-kibocsátás ösztönzőkön keresztüli elismerése javíthatná az iparág helyzetét.

Az Európai Unió 2012-ben bemutatott energiahatékonysági irányelvének rendelkezései is segíthetnek az iparág fellendítésében, véli Fiona Riddoch asszony, a kapcsolt energiatermelőket Európában tömörítő COGEN Europe szakmai szervezet főigazgatója.