Keresik a legintelligensebb vállalkozókat

intelligencia, genetika, dns
Az emberi agy metszete
Vágólapra másolva!
Elindult az Év intelligens vállalata 2014 verseny. Az ezt ambicionáló cégvezetőknek és munkavállalóknak a Mensa HungarIQa speciális tesztjét kell kitölteniük. A kkv-szektor és a nagyvállalatok képviselőit egyaránt nevezésre biztatja a társaság.
Vágólapra másolva!

Az ötletgazda, Rutai Gábor, a Mensa kommunikációs vezetője lapunknak elmondta, bízik benne, hogy az idén debütáló kezdeményezés hagyományt teremt, és évente pályáznak a vállalkozók. A teszteket a Mensa adja és értékeli ki, az ünnepélyes átadón is képviselőjük nyújtja majd át a díjat a három legjobb eredményt produkáló vállalatnak. A kezdeményezést gyakorlatilag a nevezési díjak finanszírozzák.

A Mensa HungarIQa a legmagasabb intelligenciájú emberek klubja, amelynek világszerte 100 ezer tagja közül mintegy 1000 Magyarországon él. A társaság célja az intelligencia népszerűsítése – miért éppen a vállalkozások maradnának ki ebből?

A kiírás egyszerű: a versenyben induló vállalatot képviselő csapat tagjainak a legmagasabb intelligenciaátlagot kell elérnie a két fordulóban. Az első lépcső egy online teszt lesz, amelyen a legjobb eredményt írókat kérik fel a második lépcsőben való részvételre. A második lépcső már személyes jelenlétet igénylő, hivatalos Mensa teszt. Ezeket a teszteket az ország 5 pontján, több időpontban is meg lehet majd írni, sőt a nagyvállalatok, akik többtucat munkavállalóval neveznek, akár külön időpontot és helyszínt is igényelhetnek.

Az emberi agy metszete Forrás: AFP/Frans Lanting

A szervezők természetesen vigyáznak a munkavállalók személyiségi jogaira és a vállalat jó hírnevére is. Ez annyit jelent, hogy kizárólag a versenyben részvevő munkavállalók tudhatják meg a saját eredményüket, a cégek vezetői és a közvélemény pedig majd csak legjobb 10 vállalat, s majd a díjátadón a legjobb három vállalat nevét.

A versenyre május 31-éig lehet nevezni a www.intelligensvallalat.hu oldalon. A díjátadót követően talán az is kiderül, hogy melyik ágazat teljesített a legjobban. Nyilván sokan azt gondolják, hogy az IT szektor áll a legközelebb a témához, de ez a tézis akár meg is dőlhet. Mindenesetre az IVSZ a verseny mellé állt, és biztatja tagságát a részvételre.