Még az Osram is mélybe rántja a Philipset

Osram napi grafikon (Xetra)
Vágólapra másolva!
Tavaly nyáron indult tőzsdei pályafutásának legnagyobb árfolyamzuhanását mutatta ma be a német Osram részvénye, ráadásul részben a Philipset is sikerült magával rántani.
Vágólapra másolva!

Mintegy 10 százalékos árfolyamesést produkált a mai kereskedésben az Osram részvénye a német parketten, miután a társaság menedzsmentje egy profitfigyelmezetést tett közzé.

A profit warning főbb pontjai:

  • A tavalyihoz hasonló méretű árbevételt vár a menedzsment, de legjobb esetben is csak minimális növekedést láthatunk az értékesít terén a szeptember végén záruló üzleti évben. Korábban 3 százalékot meghaladó bevétel növekedést vázolt fel a menedzsment.
  • Az amortizációval növelt üzemi eredményhányad pedig legalább 8 százalék lehet az üzleti évben, míg az elemzők jelenleg kétszámjegyű marginnal számolnak.

Az Osram számára komoly gondot okoz a hagyományos égők értékesítéséből származó bevételek visszaesése, a január-márciusi időszakban 7,1 százalékos zsugorodást kellett e téren elkönyvelnie éves alapon az Osramnak. Ráadásul még így is ez az üzletág számít meghatározónak a vállalat életében, a bevételek 66 százaléka ugyanis még mindig a hagyományos izzókhoz köthető.

A Bank of America elemzője máris a tettek mezejére lépett a bejelentést követően, legfrissebb elemzésében ugyanis már jóval nagyobb erózióra számít a hagyományos égők értékesítése terén. Ezért célárát is 45,5 euróra vágta vissza az eddigi 50 euróról.

Az Osram bejelentése egyébként a nagy rivális Philipset is megával húzta, a holland versenytárs árfolyama ugyanis 2 százalékot esett az amszterdami parketten a hírekre.

Osram napi grafikon (Xetra) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Philips napi grafikon (Amszterdam) Forrás: AmiBroker, Investor.hu