Nem lesz könnyű dolga Pókembernek

A csodálatos Pókember 2
Vágólapra másolva!
A csodálatos Pókember második epizódjával indult a hétvégén a tengerentúlon a nyári moziszezon, amellyel kapcsolatban a szakértők egyelőre nem várják, hogy újabb rekordokat állítson fel 2013 után. Pókembernek nem lesz könnyű dolga, hiszen még Amerika Kapitánnyal is meg kell küzdenie, miután utóbbi igen magasra állította a lécet.
Vágólapra másolva!

Néhány hete már beharangoztuk, hogy idén az elmúlt évekkel ellentétben egy kicsit korábban veszi kezdetét a nyári moziszezon Amerikában, miután a nagy filmgyártók nem szerettek volna ugyanabba a hibába esni, mint tavaly, amikor is több nagyobb költségvetésű film is egyszerre debütált a mozivásznakon.

Hivatalosan persze csak most hétvégén indul a szezon, melytől idén nem várnak akkora durranást a szakértők, mint egy éve. A Box Office Mojo becslései szerint ugyanis 2014 nyarán nem fog megdőlni az egy éve felállított 4,8 milliárd dolláros jegyértékesítési bevétel Észak-Amerikában.

Forrás: Box Office Mojo, Investor.hu

Panaszra persze nem lehet okuk a nagy filmstúdióknak, hiszen idén nyáron is mintegy 18 film esetében számítanak arra a szakértők, hogy sikerül átlépni a meghatározó 100 millió dolláros jegybevételt a tengerentúlon.

Globális méretű kasszasikere a Transformers legújabb epizódjának lehet, melytől a Box Office Mojo több mint 1 milliárd dolláros álombevételt vár. Ennek az elérése azonban egyáltalán nem tűnik könnyű feladatnak, mivel mindmáig csupán 18 filmnek sikerült hasonlóval előrukkolnia.

A legnagyobb bevétellel kecsegtető filmek listáján ezen kívül egy animációs film, az Így neveled a házi sárkányodat második része, illetve több Marvel hős, mint a Csodálatos Pókember vagy az X-Men újabb epizódjai is megtalálhatók.

Forrás: Box Office Mojo, Investor.hu

Az előszezon mindenestre jól sikerült Amerika Kapitánnyal, a hősfilm második epizódja ugyanis 96,2 millió dolláros jegyértékesítéssel debütált a nyitóhétvégén, ezzel pedig minden idők legjobb áprilisi rajtját tudhatja magáénak. Ráadásul Amerika Kapitány lendülete azóta sem hagyott alább, globálisan már 648,8 millió dollárnyi bevételt termelt, amivel nem csak a 2011-es első részt, hanem már az ősszel bemutatott Thort is sikerült maga mögé utasítania. Ezzel a teljesítményével pedig olyan Marvel hősfilmek közé csatlakozott Amerika Kapitány, mint a Vasember, vagy Pókember, sőt előbbi első két epizódjának bevételeit már felül is múlta.

Forrás: Box Office Mojo, Investor.hu

Amerikai Kapitánynak azonban nem kell sokat várnia az első kihívójára, ugyanis a Csodálatos Pókember ismét színre lépett, és a várakozások szerint akár 705 millió dolláros bevételt is termelhet.

Egyelőre azonban vegyes érzéseink lehetnek azzal kapcsolatban, hogy Pókembernek sikerül-e maga mögé utasítania Amerika Kapitányt, hiszen amíg előbbi 8,7 millió dolláros bevételt kasszírozott össze a csütörtöki premieren a Sony közleménye szerint, addig utóbbi 10,2 milliót. Ráadásul az első hétvége tekintetében is kikaphat Pókember a Kapitánytól a 91 millió dolláros bevételi várakozás szerint.

A csodálatos Pókember 2 Forrás: InterCom

Akkor majd a nemzetközi piacokon nyújtott teljesítménye menti meg Pókembert? Elképzelhető, hiszen a hétvégén olyan meghatározó kulcspiacokon debütált, mint Franciaország, Brazília, vagy Kína. Azonban érdemes szem előtt tartani, hogy a Kapitány a világ legnépesebb országában is igen komoly eredményt ért el, 107,5 millió dolláros bevételével ugyanis minden idők második legnagyobb árbevételű Disney filmje lett a Bosszúállók mögött. Ezzel szemben a Csodálatos Pókember első része 2012-ben „csupán” 48,8 milliót tudott összehozni.

Amerika kapitány - A tél katonája Forrás: Fórum Hungary