Vágólapra másolva!
Nagy pluszt mutatnak az európai részvényindexek a viszonylag nyugodtabb kereskedés során. A hazai tőzsde viszont nem tudott profitálni a jó hangualtból, és a BUX zárásra is mínuszban ragadt.
Vágólapra másolva!
  • Tart a rali az európai tőzsdéken, ahol 0,3-3,3 százalékos pluszokat lehet látni. Az olasz FTSE/MIB tovább menetel, már 3,2 százalékot ugrott a hétvégi kedvező európai parlamenti választások eredményeire.
  • A német DAX is folytatja emelkedését, 1 százalékos plusz után történelmi csúcsánál található. Az amerikai és londoni piacok zárva tartása miatt és makroadatok hiányában az átlagosnál alacsonyabb az aktivitás a börzéken.
  • Noha nincs kereskedés az USA-ban, a vállalati élet javában zajlik. A Pfizer ma megerősítette, hogy nem tervez újabb ajánlatot tenni az AstraZenecára. Ezzel úgy tűnik, hogy kútba esik a 120 milliárd dolláros üzlet.
  • Az Atos, IT-szolgáltatásokat nyújtó cég 620 millió eurós felvásárlási ajánlatot tett a rivális Bull társaságra. Az Atos a Bull bekebelezésével törne vezető szerepre az európai felhő-alapú szolgáltatásokat nyújtó és számítógépes biztonsággal foglalkozó piacon. A részvényenkénti 4,9 eurós ár 22 százalékos prémiumot tartalmaz, így a Bull ennek megfelelően 22 százalékot ralizott a hírre. Az Atos 5,8 százalékot emelkedett.
  • A Commerzbank 3 százalékos pluszával a DAX legjobban teljesítő komponensének számít, amivel nagyban segíti a német index csúcsdöntését. A bankpapír remek teljesítménye annak köszönhető, hogy a Spiegel magazin értesülései szerint a német állam legalább 2016-ig nem fog megválni a bankban meglévő részesedésétől, mivel a várakozásaik szerint a jövőben magasabb árfolyamon válhatnának meg a részvényektől. Ezen túl a pénzintézetnél zajló átalakítások kellős közepén sem lenn célszerű egy tulajdonosváltás.
  • A hazai tőzsdén a BUX délután sem tudott lendületbe jönni, 0,5 százalékos mínuszban zárt, amivel lemaradt európai társaitól.
  • A BUX alulteljesítése a blue-chipek gyengélkedésének tudható be. A főbb magyar papírok piacán megakadt az elmúlt napok ralija, a legrosszabb formában a Richter volt, mely 0,9 százalékot zuhant a három és félhavi csúcsáról. A Mol 0,6 százalékot esett a Hernádi Zsolt vezérigazgatóról érkező kedvező hírek ellenére. Az OTP végül kikecmergett a mínuszokból, és 0,1 százalékot erősödött. Rajtuk kívül a Magyar Telekom szintén 0,6 százalékot gyengült.
  • A forint nem tudott tovább erősödni négy és félhavi csúcsától, és 303 közelébe tért vissza az euróval szembeni árfolyama. A dollár/forint jegyzése 222-nél, a svájci franké 248-nál mozog.
Forrás: Investor.hu

Forrás: Investor.hu

Forrás: Investor.hu