Rekordon pörögnek a Boeing-gyárak

Vágólapra másolva!
Rekord számú utaszállító repülőgépet szállított le a Boeing a második negyedévben, és a vállalatnál az egész évre nézve is optimisták. A gyárak csúcson prörgnek, kérdés viszont, hogy a megrendelések is érkeznek-e olyan számban, mint az elmúlt években.
Vágólapra másolva!
  • 181 darab utasszállító gépet szállított le a Boeing a második negyedévben, ami hét százalékkal magasabb, mint az egy éve látott rekordérték. Vagyis újabb csúcsot ütöttek a leszállítások.
  • Ebből 30 darab 787-es Dreamliner típusú gép volt, ami nagyjából duplája a tavalyi adatnak. Ez pedig kulcskérdés a Boeing szempontjából, hiszen a 787-es gyártási programja korábban komoly gondokkal küzdött.
  • Egyébként hamarosan indul (július 14-én) a nagy-britanniai Farnborough-ban egy nemzetközi légipari show, amit kiemelt figyelemmel követnek majd, ugyanis az ilyen eseményeken nagyobb megrendeléseket szoktak kapni a repülőgépgyártók.
  • Nagy kérdés lesz, hogy továbbra is nagy kereslet mutatkozik-e a gépek iránt, hiszen például tavaly igen komoly megrendelések futottak be mind a Boeinghez, mind pedig legfőbb riválisához, az Airbushoz. Ezek miatt pedig a cégek csúcsra pörgették gyáraikat.
  • Iparági szakértők az Ázsiából érkező kereslet fenntarthatóságát és az elmúlt időszakban látott több légitársaság (Lufthansa, Aer Lingus, FinnAir) negatív eredmény figyelmeztetést említik kockázatként.
  • Mindenesettre a Boeingnél optimisták, ugyanis az első félévben eddig 342 gépet szállítottak el (+12% év/év), és 2014-ben összesen 715-725 gépet szándékoznak. Ez pedig nagy csúcs lenne, hiszen az eddigi rekord tavaly 648 repülő volt.
  • A részvény árfolyamának szempontjából talán a megrendeléseknek nagyobb súlyuk van, hiszen már akkor lehet tudni, hogy nagyjából milyen összeg futhat be a céghez. A megrendelések általában hosszú távra szólnak, a leszállításokra gyakran évekkel később kerül sor.