Még tombol a bika, de már kezd fáradni

Vágólapra másolva!
A Barclays stratégája szerint már csak 1 százalékot emelkedhet az S&P 500 index az év végéig. Ugyanakkor a medve még nem foglalhatja el a parkettet, véleménye szerint.
Vágólapra másolva!
  • A négy és fél éve tartó bika piac lassul, de még nem ér véget egy friss Barclays elemzés szerint. A piaci stratégák az S&P 500 indexet vették górcső alá. Az elemzők az eddigi 25 százalékos éves átlaghozam helyett csupán 3 százalékos évesített megtérülést várnak a következő években.
  • Ráadásul év végéig már csak 1 százalékos növekedési potenciált látnak az indexben. A növekvő trend már év elején elkezdett lassulni. 5,8 százalékos növekedést láthatunk január 1-től számítva, míg ugyanezen periódus alatt tavaly 16, két éve pedig 12 százalékot hozott az index a befektetőknek.
  • A megelőző erős növekedést a válság utáni alulárazottságnak, és a profit növekedésben lévő potenciálnak tulajdonítják az elemzők. Az S&P 500 index átlagos részvényenkénti profit mutatója a bika piac kezdetén mért 50,97 dolláros szintről 103,28 dollárral emelkedett. A részvényenkénti profit megduplázódása sem volt elég azonban az index „drágulásának” megakadályozásához. A P/E mutató azonos időszakban a válság előtti 16,9 dolláros szintről 18,9 dollárra emelkedett.

Mi a P/E ráta?

Egy részvényre vonatkozóan a P/E ráta azt fejezi ki, hogy a befektetők a vállalat egy részvényre jutó nyereségének hányszorosát hajlandók a részvényért megfizetni. A mutató képzése: a részvény aktuális piaci árfolyama/az egy részvényre jutó adózás utáni eredmény. A mutatót általában úgy publikálják, hogy az adózás utáni eredmény az elmúlt időszakra vonatkozik, de elemzési célból érdekesebb, ha a mutatót az egy részvényre jutó várható nyereség segítségével számítjuk ki (EPS). A mutatóban kifejezésre jut, hogy a befektetők milyen kockázatosnak tartják a társaság tevékenységét, milyen a cég tőkeáttétele illetve milyen növekedési lehetőségekkel rendelkezik.

  • Az eredmények növekedését komoly költségracionalizálások kísérték a vállalatoknál. A cégek pedig még továbbra is elkötelezettek a költségcsökkentések mellett, vélik az elemzők. Ezt támaszthatja alá, hogy idén is többezres elbocsátásokról lehetett hallani.
  • A részvénypiaci menetelésnek eddig hátszelet küldő monetáris lazítási program vége felé több piaci szereplő is fedezékbe húzódott már a Barclays szerint. Bár a piaci hangulat még mindig bullish, azaz emelkedő trendet váró, a válság óta nem látott magasságba emelkedett a származtatott ügyletek száma. Ez azt indikálja a piacok felé, hogy a befektetők próbálják lefedezni, bebiztosítani eddigi pozíciójukat.
  • A származtatott ügyletek döntő része opció, melyeknél jelenleg 100 vételi opcióra 70 eladási jut. Bár ez még mindig a piac töretlen optimizmusát sugallhatja, ez az elmúlt évek legmagasabb hányada az eladási opciók szempontjából.

Mi az az opció?

Az opció olyan speciális származtatott termék, ami vételi vagy eladási jogot biztosít meghatározott lehívási áron egy adott eszközre, például részvényre. Ha valaki meghatározott díjért cserébe vételi opciót vesz 480 dolláros lehívási árral, akkor az azt jelenti, hogy jogosulttá válik 480 dollárért megvásárolni az adott részvényt az opció kiírójától, aki köteles eladni neki a részvényt. Ezt a vételi opciót akkor érdemes érvényesíteni - azaz lehívni az opciót -, ha a részvény árfolyama magasabb, mint a 480 dolláros lehívási ár, hiszen így 480 dollárért juthat az opció megvásárlója egy a piacon drágábban, mondjuk 500 dolláron forgó részvényhez.